4.8
(5)

Pe lângă dinții săi ascuțiți care provoacă o mușcătură veninoasă deosebit de dureroasă asupra prăzii sale, dragonul de Komodo, această șopârlă monitor gigantică, are un strat de fier pe dinți. Care este funcția acestei caracteristici uimitoare?

Dragonul de Komodo este cea mai mare specie de șopârlă din lume, originară din Indonezia și în principal din insula omonimă. Un nou studiu dezvăluie că dinții șopârlei monitorului pot fi acoperiți cu un strat protector de fier, o caracteristică care nu a mai fost niciodată raportată la o reptilă carnivoră. Dragonul de Komodo (Varanus komodoensis) este o specie de reptilă originară din insulele Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang și Gili Dasami, Indonezia. Cu o lungime medie de 2,59 metri și o greutate de 80 de kilograme, dragonul de Komodo este cea mai mare specie de șopârlă încă în viață astăzi. Deși domină, prin dimensiunea lor, ecosistemele în care trăiesc, aceste șopârle gigantice sunt amenințate, în special de activitățile umane și de schimbările climatice care le reduc habitatul natural.

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Ecology & Evolution, dinții dragonului de Komodo sunt acoperiți cu un strat de fier care îl ajută să-și devoreze prada în timp ce își protejează dinții. Autorii studiului precizează faptul că această particularitate nu a fost niciodată observată la o reptilă din acest gen. Acest strat de fier, care joacă un rol esențial în sănătatea dentară a șopârlei monitor, ar fi putut exista și la anumiți dinozauri carnivori, deși dinții fosilizați ai sauropsidelor dispărute nu mai prezintă nicio urmă a acestuia.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?