4.3
(31)

Poate să pară doar o legendă desprinsă din filmele cu Tarzan. Dar da, este adevărat, elefanții din își îngroapă puii. Până de curând fusese observat acest obicei numai la elefanții africani, nu și la cei indieni. Pe 28 februarie, în revista Journal of Threatened Taxa, a fost publicat un studiu în care se arată că și elefanții indieni își îngroapă puii.

Autorii studiului arată că au realizat observații asupra comportamentului elefanților în zone în care erau păduri, plantații de ceai, terenuri agricole și chiar în zonele în care se antrenau militarii. Astfel s-au putut observa înmormântarea a cinci pui de elefanți, cu vârste cuprinse între trei luni și un an, în nordul statului indian Bengal.

Puii de elefanți, decedați din cauza unor infecții sau a insuficienței respiratorii au fost îngropați în plantații de ceai iar la ”ceremonie” a participat întreaga turmă.Se pare că au fost preferate plantațiile de ceai deoarece acolo există canale pentru evacuarea excesului de apă în timpul musonului. În articol se arată că ”Constatarea cea mai surprinzătoare a studiului se referă la poziția trupurilor puilor de elefanți în timpul înmormântării. În toate cele cinci cazuri membrele erau verticale în timp ce trompa și părțile dorsale erau complet îngropate. Canalele nu sunt foarte adânci și din acest motiv membrele nu pot fi îngropate complet. Acest comportament sugerează că, atunci când spațiul disponibil este insuficient, turma va acorda prioritate îngropării capului.” Cercetătorii au mai remarcat efortul făcut de elefanții din turmă pentru a nivela solul ceea ce ”indică un efort conștient pentru a îngropa puiul de elefant”.

Trupul lui a fost tras către canal de trompă sau de un membru, lucru imposibil dacă elefantul ar fi fost adult. ”Pe baza examenului cadavrului puilor de elefant, sugerăm că puiul de elefant a fost plasat cu delicatețe în canal prin prinderea unuia sau mai multor membre de către membrii turmei.”, se arată în studiu

Atunci când îngroapă puii elefanții scot sunete triste timp mai multe minute. Mai apoi ei pleacă pe alt drum decât cel pe care au venit. În plus, în deplasările viitoare, turma va evita mormântul. ”Acest comportament este diferit de cel al elefanților africani, care își petrec mult timp investigând și explorând rămășițele puiului”

Autorii mai arată că acest comportament nu poate fi generalizat. Este posibil ca ei să se comporte altfel atunci când nu se află în apropierea plantațiilor de ceai.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 31

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?