Contorizarea inteligentă a utilităților devine realitate și în România

0
(0)

Ce este smart metering?

Domeniul furnizării și administrării utilităților publice este unul extrem de competitiv, iar introducerea necesității contorizării inteligente – „smart-metering” – creează noi oportunități într-un domeniu emergent, aflat în plină ascensiune la nivel mondial. Cele mai multe schimbări se vor produce prin introducerea tehnologiilor digitale moderne în domeniul producției, transportului și consumului de energie electrică pentru că optimizarea proceselor în cadrul rețelelor de distribuție poate aduce reduceri considerabile emisiilor de carbon.

Pași importanți au făcut și furnizorii celorlalte tipuri de utilități – apă sau gaze naturale – care arată o preocupare deosebită pentru digitalizarea proceselor și integrarea contoarelor inteligente, pentru că aceste echipamente vor fi cheia dezvoltării și transformării în domeniul utilităților în următorii 5 ani.

În acest context, Future Engineering a dezvoltat un sistem integrat in domeniul managementului utilităților – Smart Admin – care se adresează tuturor entităților prezente, de la producători și furnizori până la consumatori sau instituții cu rol în acest domeniu.

Analiza acestui domeniu a arătat că, în scopul realizării managementului costurilor aferente utilităților, sunt cunoscute numai soluții software care realizează manual și parțial, folosind platforme diferite, cu o utilizare greoaie și neunitară, activitățile specifice. Datele folosite sunt inconsistente și eronate, funcționarea acestor soluții fiind ineficientă datorită dependenței directe de factorul uman și a caracterului aleator de realizare a introducerii, prelucrării și verificării datelor. Prin utilizarea sistemului Smart Admin se vizează optimizarea fluxurilor și proceselor desfășurate în cadrul activităților de management al utilităților, urmărind traseul de la furnizori până la consumatorul final.

Sistemul Smart Admin are în componență echipamente hardware – infokiosk-uri.

Acestea sunt instalate în cadrul aglomerărilor (ex: în cadrul ansamblurilor rezidențiale, clădirilor de birouri etc.), echipamente de câmp pentru achiziția de date (ex: contoare digitale sau convertoare analogic-digitale) și un dispecerat care va centraliza și prelucra datele achiziționate.

Echipat cu diferite module, sistemul informatic integrat va asigura managementul avansat, unitar și automat al resurselor în cadrul aglomerărilor, precum și a altor funcții conexe de interes ce decurg din acestea:

• Achiziția de date în timp real folosind tehnologii specifice domeniului (Exemplu: M-Bus, LoRa, KNX, ModBus);

•Digitalizarea proceselor administrative specifice clădirilor, cu module financiar-contabile capabile să automatizeze complet activitățile;

• Vizualizarea în timp real a datelor;

•Colectarea, validarea, stocarea și administrarea datelor cu respectarea celor mai stricte cerințe legate de protejarea datelor cu caracter personal;

• Raportarea pe baza unor criterii avansate si personalizabile;

• Plata/decontarea utilităților, serviciilor sau a diferitelor facturi folosind cărțile de credit;

• Informarea publică și notificarea către entitățile înregistrate în sistem;

•Facilitarea interacțiunii între proprietari și furnizorii de servicii prin implementarea unei burse de profesioniști;

• Optimizarea fluxurilor și a proceselor în cadrul entităților care se vor integra în cadrul platformei care va gestiona funcționarea sistemului integrat, prin interconectarea la nivel logic cu alte aplicații informatice de tip ERP, CRM sau SCADA.

Smart Admin este un sistem versatil, capabil să funcționeze pe orice platformă informatică și pe terminale/infokiosk-uri care se instalează în orice clădire, iar aplicația mobilă dezvoltată este încă o modalitate prin care este asigurat accesul facil la sistemul Smart Admin. Plățile se pot realiza cu ușurință prin intermediul POS-ului instalat la nivelul terminalului sau folosind modulul dedicat în cadrul aplicației care rulează pe terminalul mobil sau pe PC.

Smart Admin va contribui la utilizări inovatoare ale tehnologiilor informației și comunicației de către întreprinderi, cetățeni și administrații publice, precum prestarea pe cale electronică a procedurilor din sectorul public (e-guvernare), IMM-uri (e-întreprindere), coordonarea utilizării eficiente a resurselor în zonele urbane (Orașe inteligente) sau rurale și conservarea patrimoniului prin digitalizare. Digitalizarea acestui domeniu va aduce beneficii substanțiale tuturor entităților aflate în ecosistemul producerii, furnizării și consumului de utilități, cuantificabile în reducerea costurilor, diminuarea riscurilor și creșterea eficienței prin optimizarea proceselor complexe care se desfășoară în cadrul activităților specifice.

Viitorul domeniul furnizării și administrării utilităților stă sub semnul digitalizării, iar sistemul integrat Smart Admin reprezintă un pas important pe care Future Engineering l-a realizat în vederea atingerii acestui deziderat. Vom continua să dezvoltăm acest sistem care s va alinia permanent dinamicii evoluțiilor tehnologice în domeniul digital.

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?