5
(5)

Copiii născuți prin reproducere asistată medical nu se îmbolnăvesc mai des de cancer decât ceilalți copii, cu excepția leucemiei, la care s-a observat un risc suplimentar foarte mic, s-a subliniat într-un un studiu amplu, publicat în JAMA Network.

Acest studiu, care acoperă peste 8,5 milioane de copii născuți în Franța între 2010 și 2021, este unul dintre cele mai mari realizate până în prezent pe această temă. Ideea a fost de a compara riscul de cancer al copiilor concepuți sub reproducere asistată cu cel al copiilor concepuți în mod natural. „Tehnicile PMA sunt destul de recente și multe studii au arătat până acum rezultate destul de eterogene, a fost necesară completarea informațiilor existente”, a declarat pentru AFP Rosemary Dray Spira, epidemiolog și director adjunct la EPI-PHARE.

Cercetătorii au folosit date din Sistemul Național de Date de Sănătate din Franța. Subiecții din grupul studiat, avea o vârstă medie de 6,7 ani, au fost 260.236 de copii (3%) concepuți prin fertilizare in vitro. Cercetătorii au constat că din cei 8,5 milioane de copii din baza de date, 9.256, inclusiv 292 de copii concepuți prin fertilizare in vitro, au dezvoltat cancer. Riscul de cancer, la toate tipurile combinate, nu a fost mai mare la acești copii decât la cei concepuți în mod natural, notează studiul.

Cu toate acestea, „a fost observată o ușoară creștere a riscului de leucemie” la copiii concepuți prin fertilizare in vitro. Din 20.000 de copii între 0 și 10 ani, în jur de 10 vor suferi de leucemie în populația generală; conform estimării noastre, pentru copiii născuți prin FIV, vor fi între 13 și 14 ani, riscul suplimentar este deci foarte rar” , a subliniat Dray Spira.

Spre comparație, riscul de mortalitate infantilă este mai mare pentru toți bebelușii: se înregistrează 74 de decese pentru 20.000 de nașteri.

Deocamdată, oamenii de știință nu pot să explice dacă această creștere ușoară observată este „legată de tehnicile fertilizarea in vitro în sine, de factorii de infertilitate parentală sau de combinarea celor doi”, a arătat Patricia Fauque, șefa Centrului de Fertilizare in Vitro Dijon, care este coautoare a studiului.

Identificarea mecanismelor care stau la baza acestei creșteri va trebui să facă obiectul unor cercetări ulterioare, au explicat cercetătorii. „Preocuparea noastră este să înțelegem din ce în ce mai bine factorii determinanți ai apariției acestor tipuri de cancer”, a spus Jacqueline Clavel, director de cercetare Inserm (Institut national de la santé et de la recherche médicale) și coautoare a studiului.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?