0
(0)

Un studiu realizat de cercetătorii de la Intermountain Medical Center Heart Institute, prezentat în cadrul American College of Cardiology, desfășurat la New Orleans, în Statele Unite, a scos în evidență un beneficiu pentru sănătate, mai précis pentru sănătatea inimii, produs de obiceiul de a posti periodic.

 

Dacă postul a fost multă vreme asociat cu practicile religioase, protestele politice sau dereglări alimentare precum anorexia, nutriționiștii avertizand și ei în repetate rânduri cu privire la efectele nocive pe care acest obicei le-ar antrena, un nou studiu îi confirmă acum efectele pozitive asupra sănătății cardiovasculare. Mai exact, obiceiul de a posti nu numai că pare a scădea nivelurile trigliceridelor și glicemiei, parametri corelați riscului de boli coronariene și diabet, dar pare a influența pozitiv și nivelurile colesterolului.

În studiul lor, cercetătorii americani au pornit de la un alt experiment realizat de ei în 2007, în care au asociat postului o reducere a riscului coronarian. De această dată însă, ei au implicat în studiu 230 de persoane, care au fost puse să se priveze de mâncare timp de 24 de ore, perioadă de timp pe parcursul căreia puteau consuma doar apă. Concluzia?„Postul provoacă foame și stres; organismul eliberează mai mult colesterol, permițând utilizarea grăsimii corporale ca sursă de energie în locul glucozei și scăzând astfel numărul celulelor lipidice”, a explicat Benjamin D. Horne, director al Diviziei de Epidemiologie cardiovasculară și genetic ă de la Intermountain Medical Center Heart Institute. Potrivit specialistului, acest aspect este deosebit de important deoarece diminuarea adipocitelor duce la rândul ei la o scădere a probabilității de a dezvolta rezistența la insulină sau diabetul.

În esență, rezultatele noului studiu arată că postul generează o creștere a producției hormonului de creștere (HGH), cu un efect de protecție asupra musculaturii și a balanței metabolice: după 24 de ore de post, nivelurile de HGH crescuseră în medie cu 1.300% la femei și cu 2.000% la bărbați.  „Aceste noi rezultate demonstrează că descoperirea noastră inițială nu a fost o întâmplare”, a mai comentat Horne, primul autor al studiului.

Sursa: Le Scienze

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here