0
(0)

În căutarea unor surse de hrană mai ecologice, care să nu presupună sacrificarea animalelor, cercetătorii Universităţii Maastricht, din Olanda, au folosit celule stem pentru crearea de ţesut muscular. Următorul pas, peste câteva luni: hamburger-ul de laborator.

 

Echipa de cercetători, condusă de prof. Mark Post, a reuşit creşterea în laborator a unor mici fâşii de muşchi, lungi de 2 cm, late de 1 cm şi 1 mm grosime.

Ca aspect, ele sunt albicioase şi se aseamănă cu calamarul.

Până în toamnă, savanţii doresc să amestece carnea creată cu sânge şi grăsime crescută artificial pentru a crea un hamburger sintetic.

Costurile de producţie a hamburger-ului de laborator sunt estimate la 230.000 euro, însă autorii experimentului susţin că odată demonstrate principiile, tehnicile de producţie vor fi îmbunătăţite şi costurile vor scădea.

\"(w540)

Eforturile materiale şi financiare pentru dezvoltarea unor metode de producţie a cărnii sintetice sunt mari, însă, cei mai mulţi specialiști estimează că necesarul de hrană al planetei se va dubla în următorii 50 de ani.

Mai mult, prof. Post merge până la a afirma că producţia de carne sintetică va deveni mai eficientă decât metodele tradiţionale de creştere şi tăiere a animalelor, exemplificând: în prezent, vacile şi porcii consumă 100 grame de proteină vegetală pentru a produce 15 grame de proteină animală, rezultând astfel o eficienţă a producţiei de 15%. Cercetătorul consideră că în viitor producţia de carne sintetică va avea o eficienţă energetică de 50%.

Referitor la gustul hamburger-ului sintetic, la început acesta va fi destul de fad, cercetătorii trebuind să lucreze separat la acest aspect, pentru a-şi da seama exact care dintre componentele cărnii îi dau gustul.

Ecologiştii îşi exprimă scepticismul cu privire la utilitatea cărnii sintetice, afirmând că aceleaşi rezultate benefice pentru mediu ar fi obţinute şi prin simpla reducere a consumului de carne. În plus, unul dintre ei, dr. David Steele, preşedintele Earthsave Canada, este îngrijorat de numărul chimicalelor ce vor fi folosite pentru a opri procesul de putrezire a cărnii sintetice.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here