0
(0)

În dimineața zilei de 29 noiembrie 2017, una dintre principalele știri de la televizor se referea la un fapt care, la prima vedere, avea legătură cu eroismul: salvamontiștii din două județe au salvat aproape 150 de turiști în Munții Bucegi, pe fondul viscolului și zăpezii de jumătate de metru. Doar că…

… situația are mai puțin legătură cu eroismul și mult mai mult cu prostia. De ce? Se pare că acei turiști voiau să viziteze Sfinxul din Bucegi pentru a fi martori la apariția unei așa-zise piramide energetice. Un fenomen pentru care, aparent, merită să-ți riști viața – dacă ești genul care crede în pseudo-știință. Sau, mai degrabă, non-știință. Ori, cum spune colegul Cristian Român, simple bazaconii.

Dar nu asta este prostia. Până la urmă, fiecare e liber să creadă în diverse chestii, în funcție de IQ sau de ce-i dictează vocile din cap. Prostia constă în altceva. Conform salvamontiștilor, turiștii erau îmbrăcați în haine de oraș, fiind total nepregătiți pentru vremea de iarnă anunțată de meteorologi. Asta este monumentala prostie: să confunzi mersul la munte în condiții de iarnă cu o escapadă în parc toamna.

Ce om cu capul pe umeri decide să urce pe munte în prag de iarnă fără a lua în seamă avertizările meteo? Darămite elementara logică legată de necesitatea hainelor groase când pe munte ninge și e viscol?! Colac peste pupăză, salvamontiștii nu au reușit cu niciun chip să convingă câteva persoane să nu mai încerce să urce spre Sfinx – acestea au plecat pe proprie răspundere, dar condițiile vitrege le-au convins, până la urmă, să renunțe la misiunea lor.

Ce mai e de zis? Sper ca acești turiști să fie amendați. Pentru prostie crasă. Și poate, când vor mai alerga după cai verzi pe pereți, măcar se vor gândi să apeleze și la știință și să verifice condițiile meteo, astfel încât să se adapteze în consecință. Deși tare mi-e că rațiunea nu are cum să prindă la genul ăsta de oameni. Sunt prea rezistenți în convingerile lor eronate. Și ajung să consume degeaba resurse, ba chiar să riște viața altora.

Mă tem, însă, că această întâmplare nu va fi învățătura de minte necesară, ci pur și simplu le va da apă la moară tuturor adepților ideii că în Bucegi se ascunde această prostie minune: piramida energetică din Bucegi. Dar pe care soarta ezoterică, zeii daci, energiile negative sau cine știe ce alte bazaconii i-au împiedicat pe bieții turiști să o admire.

P.S.
Dar dacă prostia nu e altceva decât o altă încercare a naturii de a aplica principiile selecției naturale? Și oare, dacă salvamontiștii nu ar fi ajuns la timp, iar grupul de vânători de prostii ar fi fost decimat de frig, am fi considerat situația o tragedie națională? Nu în ultimul rând, fanii acelei piramide înțeleg pericolul la care s-au expus din propria ignoranță?

P.P.S.
Mă întreb dacă ziarele, televiziunile și site-urile care au promovat de-a lungul anilor știri privind acest așa-zis fenomen miraculos, al „piramidei energetice de la Sfinxul din Bucegi”, își asumă vina pentru situația paroxistică la care s-a ajuns.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?