5
(2)

Cea de-a treia generație a micii mașini cu două locuri smart fortwo este excelentă pentru aglomerația urbană, iar versiunea 100% electrică promite o autonomie maximă teoretică de 160 km. Însă cel mai mare atu îl reprezintă prețul, care, prin programul Rabla Plus, face din smart fortwo electric drive o ofertă de nerefuzat.

Aspect și spirit practic

„Deștept pentru doi [pasageri]” – cam așa putem traduce denumirea noului model german fabricat în Franța: smart fortwo a apărut acum aproape două decenii în peisajul auto, remarcându-se prin dimensiunile liliputane, dar care ascundeau un confort foarte bun pentru doi oameni.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-2
Da, se poate spune că e „doar o jumătate de mașină”, dar nici nu ai nevoie de mai mult în 90% din timpul de utilizare în mediul urban

„Doar doi oameni?!”. Da, această mașină de numai 2,7 metri lungime este gândită în mod special pentru mediul urban, unde e folosită de maximum două persoane. Știu, apare tentația să glumim că e doar o jumătate de mașină… până când realizăm că în 90% din autoturismele dintr-un oraș obișnuit călătoresc de regulă maximum doi oameni!

Nu îmi propun să disec acum problema targetului, e clar că nu vorbim de familiști sau de cei care vor cât mai mult fier în jurul lor. De altfel, smart, ca brand, este dedicat în general tinerilor și persoanelor nonconformiste, ceea ce explică în parte și aspectul de mic năzbâtios, gata să „se ia la harță” cu mașinile mari.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-3
Habitaclul este mai generos decât te-ai aștepta, iar nivelul de confort specific mașinilor de categorii superioare.

Odată ce te-ai pus la volan, uiți că ești într-un gândăcel de oraș. Asta deoarece scaunele sunt foarte generoase și comode, iar bordul foarte aerisit și cu un aspect funky, grație materialelor plăcute. Un ochi avizat va remarca foarte puține lucruri în comun cu Mercedes-Benz, dar destul de multe preluate de la… Renault, pentru că smart fortwo e conceput pe platforma tehnică a noului Renault Twingo.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-4
Totul la îndemână, ergonomie bine gândită și butoane mari. Displayul din spatele volanului este gândit pentru monitorizarea facilă a autonomiei și descărcării bateriei.

O mare surpriză e oferită de portbagajul cu o capacitate de 230 de litri, neașteptat de bună pentru cât de scurtă e mașina – ba mai mult, vorbim de o capacitate mai mare cu vreo 40 de litri față de versiunea smart fortwo cu motor convențional! În plus, hayonul beneficiază de un foarte încăpător buzunar, în care încap nu doar mărunțișuri, ci și cablul de alimentare sau trusa de prim ajutor.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-5
Portbagajul e suficient pentru nevoile cotidiene, a două persoane. La nevoie, grație scaunului rabatabil al pasagerului, poți transporta și obiecte destul de voluminoase. De apreciat buzunarul generos din partea inferioară a hayonului.

Per ansamblu, după ce folosești puțin mașina în mediul urban, realizezi că smart este într-adevăr o mașină intelient gândită. Se mișcă foarte agil în trafic, iar marele avantaj al lungimii foarte reduse îl descoperi când realizezi că poți parca mașina perpendicular pe bordură, de exemplu, deci cresc șansele să găsești loc de parcare cam oriunde.

Deși sistemul de aer condiționat automat se accesează de la butoane, nu prin intermediul unui touchscreen, modul de control este efectiv cool. În primul rând, selectarea comenzilor este anunțată de led-urile aferente plasate în exteriorul zonei cu butoane, totul fiind foarte logic. Apoi selectarea temperaturii dorite, deși se face manual, e pur și simplu simpatică grație lentilei care se plimbă peste gradație. Uite cum poți aduce din nou la modă butoanele!

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-6
Cel mai simpatic sistem de climatizare văzut până acum!

Deja-vu! Zona care conține displayul central pare preluată direct de la Renault Clio, meniul având același design, iar responsivitatea touchscreenului fiind foarte bună. Homepage-ul standard are trei zone intuitive (radio, navigație și fluxul energetic), în timp ce displayul din spatele volanului (get-beget Mercedes!) oferă toate informațiile necesare pentru condus, fiind ușor de urmărit autonomia și descărcarea bateriei.

Dar cum merge și, mai ales, cât de mult merge acest smart fortwo electric drive?

Autonomie și comportament

În teorie, smart fortwo electric drive oferă o autonomie maximă de 160 km. Nu e deloc rău pentru o mașină gândită în primul rând pentru traficul urban, unde în 90-95% din situații un om obișnuit parcurge mai puțin de 100 km/zi. Dar cât de realistă este această valoare a autonomiei?

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-7
Motorul electric e preluat de la Renault Zoe, bateria de la precedentul smart electric, iar autonomia se anunță suficientă pentru utilizarea urbană.

Nu vreau să vă rețin atenția acum cu prea multe detalii tehnice. Menționez doar că bateria are o capacitate de 17,6 kWh, motorul electric o putere interesantă de 82 CP și un cuplu maxim și mai interesant, de 160 Nm (obținut încă de la plecare, ceea ce îi conferă mașinii performanțe specifice unui motor mai puternic de 100 CP), iar masa mașinii se cifrează la mai puțin de 1.100 kg, ceea ce este de natură să avantajeze consumul de energie.

Există două moduri de a conduce mașina: normal sau ECO – butonul aferent modului economic fiind plasat la îndemână lângă maneta schimbătorului. În mediul urban, pentru nevoile cotidiene obișnuite, recomand insistent ca modul ECO să fie selectat. Acesta limitează puterea și răspunsul la accelerare, dar să nu credeți că smart fortwo electric drive devine astfel o mașinuță lentă.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-8
Doar în modul ECO se simte pregnant efectul sistemului de recuperare a energiei la frânare/decelerare

ECO este, mai degrabă, un fel de mod „grăbește-te încet”, mașinuța rămânând suficient de agilă, dar și suficient de docilă pentru a nu te simți stresat în trafic. Fără a utiliza climatizarea și fără a face eforturi de a merge economic, am obținut autonomii, în diverse condiții de trafic, între 94 și 143 km. Absolut suficient pentru drumurile obișnuite din oraș (află aici mai multe detalii despre testul de consum).

Pornirea climatizării nu a afectat autonomia așa cum credeam, deoarece consumul serios de energie e cauzat mai mult de cât de brusc apeși pedala de accelerație. Dat fiind că motorul e plasat în spate, iar tracțiunea este pe roțile spate, e ușor să te virusezi cu sindromul „dă-i talpă!”. Deci, cu cât ești mai agresiv în trafic, cu atât autonomia scade mai tare.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-9
Grație bunei stabilități (datorată plasării bateriei în podea, ceea ce-i conferă mașinii un centru de greutate foarte coborât), dar și a bunei manevrabilități asigurate de dimensiunile foarte reduse, smart fortwo electric drive îți cam gâdilă talpa dreaptă…

În mod și mai ciudat, dezactivarea modului ECO nu a dus la o „prăbușire” a autonomiei, așa cum credeam. Deși pe centura capitalei am avut și viteze de peste 100 km/h, iar în oraș m-am comportat cam ca un curier grăbit, bateria mi-ar fi ajuns pentru 80-100 km – explicația ține, de data asta, de eficiența foarte bună a sistemului de recuperare a energiei la frânare/decelerare, mai ales într-un stil alert.

Practic, în „worst case scenario” (climatizare pornită, mod ECO dezactivat, stil sportiv), autonomia reală coboară până pe la jumătate din cea maximă teoretică. Iar, dacă se merge ceva mai cuminte, cu modul ECO activat, în general în mediul urban te poți baza pe 120-140 km până la descărcarea completă a bateriei, în condiții de vreme bună (evident, când este frig și autonomia va scădea).

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-10
După ce te obișnuiești cu smart fortwo electric drive în oraș, orice altă mașină convențională ți se pare arhaică…

Încărcarea bateriei

Un aspect ce necesită atenție în cazul lui smart fortwo electric drive este modul de încărcare a bateriei. Deocamdată, puterea maximă de încărcare este limitată la 7,2 kW, de-abia de la jumătatea anului 2018 urmând a fi propusă o versiune cu încărcător on-board de până la 22 kW. Cu alte cuvinte, poți încărca mașina fie de la o banală priză de 220V, fie de la o stație wallbox cu încărcare normală.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-11
smart fortwo electric drive poate fi încărcat de la o banală priză de 220V sau de la un wallbox, puterea maximă fiind limitată la 7,2 kW

În testul meu, la priza de acasă (unde am utilizat un prelungitor), bateria s-a încărcat în mediu cu 7% pe oră, ceea ce se poate traduce într-un plus de autonomie de circa 8-10 km/oră. În principiu, peste noapte bateria se încarcă complet pentru a doua zi, deci smart fortwo electric drive este perfect pentru cei care stau la casă ori au un loc de parcare civilizat, unde poate fi foarte ușor instalată o priză obișnuită.

Am tesat și wallbox-ul Renovatio e-charge, instalat la Kaufland Barbu Văcărescu, unde viteza de încărcare a bateriei a fost de vreo 4 ori mai mare. Astfel încât într-o oră bateria s-a încărcat cu 24%, ceea ce echivalează cu un câștig de vreo 30-35 km/oră în materie de autonomie. Închipuiți-vă că toate supermaket-urile, mall-urile, clădirile de birouri sau parkingurile publice și private ar fi dotate cu astfel de wallboxuri ieftine – în oraș, „range anxiety” pur și simplu s-ar volatiliza!

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-12
Când rețeaua de stații de încărcare și prize va fi mai extinsă, în extrem de puține situații vei ajunge „pe roșu” cu încărcarea bateriei.

În urma experienței pe care am avut-o cu încărcarea bateriei acestei mașini, am realizat că nici măcar nu e nevoie de fast-charging. Într-adevăr, sună foarte tentant ca, la o stație de 22 kW și 32A, să petreci doar 45 de minute pentru încărcarea bateriei de la 0 la 80%, dar în oraș chestia asta e cam inutilă. În 99% din cazuri, te descurci cu brio doar cu prizele și wallboxurile normale la care poți avea acces.

Buget și concluzii

Ok, iată-ne ajunși la capitolul cel mai spinos: cât costă un smart fortwo electric drive? Prețul de bază al acestei mașinuțe este de 22.078 euro, adică dublu față de al celei mai accesibile versiuni cu motor convențional. Probabil mulți veți spune în acest moment că „strugurii sunt prea acri”, dar vă rețin atenția cu o scurtă analiză financiară.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-13
La prima vedere, prețul mașinii e prea mare pentru o mașină atât de mică. Însă când aducem în discuție programul Rabla Plus, dedicat mașinilor electrice, lucrurile se schimbă radical!

La un rulaj de 15.000 km/an (corespunzând unui rulaj de circa 41 km/zi, valabil în cazul a 80-90% dintre utilizatori), modelul convențional, cu motorul pe benzină ce afișează un consum urban teoretic de 4,9 litri/100 km, reclamă circa 1.000 de euro/an – costuri cu carburantul și cu schimbul de ulei. În aceleași condiții, dacă am considera prin absurd că 1 kWh ar costa 1 leu, versiunea electrică ar necesita cel mult jumătate din costurile de utilizare anual.

Ok, nu înseamnă că brusc smart-ul electric devine mai rentabil. Dar aici intervine programul Rabla Plus, care presupune o subvenție guvernamentală de 10.000 de euro – caz în care prețul unui smart fortwo electric drive ajunge la circa 12.000 de euro. Iar, dacă dai la schimb o mașină veche diesel, beneficiezi și de ecotichetul de circa 1.400 euro, dar și de discountul smart de 1.000 de euro.

test-smart-fortwo-electric-stiinta-tehnica-14
smart fortwo electric drive se dovedește, până la urmă, o ofertă irezistibilă pentru cei care vor să conducă fără să polueze în oraș.

Și, uite așa, smart fortwo electric drive devine mașina electrică de 10.000 de euro în România! Mă rog, pentru că vorbim, totuși, de o mașină destinată unui public mai nonconformist și mai pretențios, versiunile cu mai multe dotări vor fi mai scumpe cu câteva mii de euro. Dar, chiar și așa, această mașinuță electrică de oraș își merită cu prisosință banii – mai ales dacă ne gândim și la marele avantaj al nepoluării în funcționare.

Prin urmare, deși inițial credeam că smart fortwo electric drive e doar o „fiță” electrică, la finalul testului am realizat că, de fapt, reprezintă o propunere extraordinar de potrivită pentru orașele aglomerate. Și, poate o să râdeți, dar mi se pare excelentă pentru programe de car-sharing, care i-ar scăpa pe foarte mulți de bătaia de cap a unei mașini personale în mediul urban. Aviz antreprenorilor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?