0
(0)

Cititoarele cu radiație de tipul teraHertz (radiaţia terahertz (THz) se află în spectrul electromagnetic între infraroşu şi microunde, având domeniul de frecvenţă între 100GHz şi 10THz) sunt susceptibile de a putea „vedea” prin pereți, prin textile și prin alte tipuri de materiale. Problema lor este, însă, că fie sunt voluminoase și costisitoare, fie folosesc nanolaseri de mare putere care le limitează funcționarea.

 

Acum, o echipă de cercetători din Texas pretinde că ar putea dispune de o metodă care să permită integrarea tehnologiei cu pricina în telefoanele mobile, transformând cititoarele în bandă teraHertz în dispozitive simple și omniprezente.

În mare, gama de radiații teraHertz se distinge prin faptul că undele electromagnetice care o caracterizează pot penetra ceea ce nu permite luminii optice să treacă. De asemenea, aceste unde pot detecta orice moleculă, fiind folositoare pentru cititoarele de securitate, pentru dispozitive medicale, dar și pentru multe alte aplicații.

Aparatele de imagistică teraHertz necesită cantități uriașe de energie și multimple lentile pentru a focaliza lumina, ceea ce presupune dimensiuni și condiții prohibitive. Profesorul de inginerie electrică Kenneth O., de la Universitatea din Texas în Dallas, dezvoltă noi versiuni ale tehnologiei, care să nu mai necesite lentile multiple.

Schepsisul noii abordări stă într-un proces de fabricare diferit cu ajutorul semiconductorilor de oxid metalic, acele chip-uri de tip CMOS care alimentează majoritatea dispozitivelor electronice din zilele noastre. Integrarea în CMOS a unor diode optice speciale poate determina atingerea gamei THz doar folosind procesele de fabricație CMOS. Acest lucru ar însemna că diodele pot fi integrate cu ușurință în dispozitive deja existente – de exemplu în telefoanele inteligente – fără un impact major asupra dimensiunii și a costurilor.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here