4.9
(16)

Potrivit unui recent studiu norvegian, dacă acordați timp pentru a scrie de mână ați putea avea beneficii cognitive notabile. Printre beneficii, se poate cita o îmbunătățire a memoriei și o mai bună reamintire ulterioară a informațiilor. Pentru cercetători, scrisul de mână ar fi, așadar, un obicei pe care ar trebui să nu-l pierdem.

Astăzi, marea majoritate a mijloacelor de comunicare sunt digitale. Tastaturile și ecranele sunt omniprezente, alungând scrisul de mână către fundal. Pentru unii oameni, poate chiar părea complet inutil. Cu toate acestea, un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Psychology sugerează contrariul. Cercetătorii în psihologie de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au demonstrat că scrisul de mână este capabil să activeze mai intens zonele creierului și să îmbunătățească memoria. Dacă pixurile și creioanele sunt rar folosite astăzi, cercetătorii sfătuiesc așadar să nu fie abandonate complet.

În cadrul acestei lucrări, autorii au recrutat 36 de studenți voluntari pentru a scrie cuvinte alese la întâmplare din jocul Pictionary, fiind echipați în același timp cu dispozitive care le-au înregistrat activitatea digitală. Cu toate acestea, unii participanți au folosit o tastatură, iar alții un stylus digital. Conform rezultatelor, scrierea manuală crește semnificativ conectivitatea dintre emisferele cerebrale. Cu alte cuvinte, cele două părți ale creierului comunică mai ușor și mai eficient atunci când persoana ține un stilou. Autorii studiului subliniază că conectivitatea dintre cele două emisfere este una dintre cheile dezvoltării limbajului. Astfel, o conexiune slabă este mai degrabă un semn al scăderii IQ-ului verbal. Mai mult, studiul arată că diferite procese cognitive subiacente sunt în acțiune, fie că scriu de mână, fie folosind o tastatură. Astfel, cercetătorii recomandă să continuați să scrieți de mână, mai ales în cazurile în care memorarea a ceea ce scrieți pare esențială. Cu alte cuvinte, situații precum întâlniri, conferințe sau chiar ateliere de lucru ar fi momente în care ar fi înțelept să preferați stiloul.

Scrierea cuvintelor ajută la întărirea memorării conținutului, fiind în același timp utilă pentru reamintirea ulterioară a acestor informații în anumite contexte. Acest lucru permite în cele din urmă ca aceste informații să fie arse în memoria pe termen lung mai eficient. În sfârșit, sunt notabile și alte avantaje precum absența unor distrageri digitale precum notificări sau chiar impulsuri asociate cu consultarea rețelelor sociale.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 16

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?