În Canada, o echipă de cercetători și-a concentrat atenția asupra trecerii rapide de la un videoclip la altul. Conform autorilor, este posibil ca această practică să reprezinte o problemă pentru sănătatea mintală.
În același mod în care unii oameni trec rapid pe canale TV diferite, alții fac același lucru pe Internet, în special pe platforme video, precum YouTube. La Universitatea din Toronto (Canada), cercetătorii au fost interesați de acest fenomen, ca parte a unui studiu recent publicat în Journal of Experimental Psychology. Autorii au efectuat nu mai puțin de șapte experimente la care au participat 1.200 de voluntari în Canada și Statele Unite.
Două dintre aceste experimente au constat în a invita utilizatorii de internet plictisiți să treacă rapid de la un videoclip la altul. Cercetătorii erau siguri că asta i-ar putea ajuta să învingă plictiseala. În realitate, s-a întâmplat invers. Participanții din lotul martor au avut posibilitatea de a viziona un videoclip pe YouTube fără a putea trece la un videoclip la altul. Conform rezultatelor, voluntarii s-au plictisit mai puțin atunci când s-au concentrat pe un singur videoclip. Ei au găsit experiența mai satisfăcătoare și mai captivantă în comparație cu conținutul aflat în continuă schimbare. Rezultatele au fost similare, cu videoclipuri mai lungi care durează până la 50 de minute. Acest lucru nu este surprinzător, mai ales că un număr semnificativ de canale YouTube oferă interviuri lungi sau videoclipuri narative sau explicative care intră în amănunte.
„Dacă oamenii doresc să aibă o experiență mai plăcută atunci când vizionează videoclipuri, pot încerca să rămână concentrați pe conținut și să minimizeze acel zapping obișnuit. La fel cum trăim o experiență mai captivantă într-un cinematograf, ne face plăcere să ne scufundăm în videoclipuri online mai mult decât să le răsfoim”, a spus Katy Tam, autoarea principală a studiului.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că schimbarea rapidă unui obiect digital poate fi o sursă de plictiseală. Cu toate acestea, una dintre consecințele acestui fenomen ar putea fi legată de sănătatea mintală. Plictiseala cronică poate fi asociată cu anxietatea, simptomele depresive, agresivitatea sadică sau chiar asumarea de riscuri. Trebuie să amintim că până în prezent, rezultatele diferitelor studii pe această temă nu au făcut posibilă stabilirea unei legături semnificative între democratizarea internetului și creșterea problemelor de sănătate mintală la scară globală.