4.7
(14)

Poate ați observat că o caracteristică pare să lipsească adesea printre piloți: barba. De ce atât de mulți piloți aleg să opteze pentru o față rasă? Răspunsul constă în complexitatea securității aviației. Spre deosebire de alte profesii în care părul facial este o chestiune de preferință personală, aviația are adesea standarde stricte. Companii precum American Airlines și altele solicită piloților lor să fie foarte bine bărbieriți înainte de a prelua comenzile. Uneori, acești piloți își pot păstra mustața, cu condiția să fie îngrijită și să nu se extindă dincolo de colțurile gurii. Pe de altă parte, bărbile ar trebui evitate, chiar dacă sunt doar câteva fire de păr care acoperă o parte a bărbiei sau a obrazului. Dar de ce este această cerință atât de importantă?

Deși nu există cerințe oficiale de la autoritățile aviației civile, fie în Statele Unite, Europa sau în altă parte, cu privire la părul facial al pilotului, majoritatea companiilor aeriene au ales să stabilească această politică pe baza unei circulare a Administrației Federale a Aviației (FAA) emisă în 1987 care abordează oxigenul. măști în situații de urgență. Acest document a relevat că prezența unei barbi ar putea compromite etanșarea măștii de oxigen, ducând la scurgeri de aer și reducând astfel eficacitatea acesteia. „Membrii echipajului cu barbă ar trebui să fie conștienți de faptul că eficacitatea măștii de oxigen este redusă de prezența părului facial”, citim în concluzia documentului. „Măștile necesare, cum ar fi cele folosite în echipamentele respiratorii de protecție, adesea nu pot fi puse rapid sau sigilate eficient atunci când sunt folosite de persoanele cu barbă.” Într-o situație critică în timpul zborului, fiecare detaliu contează și în mod clar, o mască defectuoasă poate avea consecințe dramatice. Să ne imaginăm pentru un moment o decompresie bruscă a cabinei din cauza unei defecțiuni a sistemului de presurizare al aeronavei. În astfel de circumstanțe, măștile de oxigen sunt desfășurate pentru a furniza oxigen pasagerilor și echipajului. Dacă un pilot are o barbă stufoasă, atunci aceasta poate interfera cu potrivirea corespunzătoare a măștii de oxigen pe față.

Cu toate acestea, în cazul eșecului presurizării, timpul este esențial. Orice întârziere în procesul de montare a măștii de oxigen poate duce la hipoxie periculoasă la pilot și echipaj, care apare atunci când corpul este lipsit de oxigen. Dacă masca de oxigen nu se etanșează corespunzător din cauza prezenței unei barbi, acest lucru poate duce la pierderea oxigenului și crește riscul de hipoxie. Astfel, o barbă stufoasă de piloți nu poate compromite doar siguranța proprie a piloților în caz de urgență, ci și a pasagerilor aflați la bordul aeronavei. Totuși, aceasta nu este o regulă generală. Unii transportatori le permit piloților să-și păstreze barba în timpul serviciului. Acesta este cazul în special pentru Hawaiian Airlines.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 14

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?