0
(0)

În cadrul unei premiere mondiale, oficialitățile japoneze au anunțat recent succesul operațiunilor de extragere a gazului natural din hidratul de metan înghețat aflat pe coasta centrală a Țării Soarelui Răsare.

 

Potrivit Wikipedia, hidratul de metan este o substanță solidă, un amestec de gheață și metan care se găsește în cantități uriașe la temperaturi scăzute, de aproximativ 2˚ C, și la presiuni ridicate, de cel puțin 30 de atmosfere, la câteva sute de metri adâncime (300-800 m) pe fundul oceanelor. La nivel mondial, volumul total al metanului conținut de această substanță este estimat la 2-5 catralioane (un catralion = un milion de miliarde) de metri cubi.

În cazul Japoniei, depozitul de gaz este situat la o distanță de circa 50 km de platforma propriu-zisă a statului insular, în riftul Nankai. Inginerii Corporației Naționale a Metalelor și Gazului, deținută de firma de stat Japan Oil, au folosit o metodă specială de depresurizare care transformă hidratul de metan în gaz metan.

Specialiștii susțin că zăcământul s-ar putea dovedi o sursă de energie importantă pentru Japonia, care momentan își importă majoritatea resurselor de acest fel. Potrivit oficialilor guvernamentali niponi, se dorește folosirea practică a tehnologiilor de exploatare a hidratului de metan în următorii cinci ani, mai ales că, potrivit estimărilor, aproximativ 1,1 trilioane de metri cubi de „gheață care arde”, cum se mai numește substanța în discuție, s-ar afla în depozitele din apropierea coastelor Japoniei. Acest lucru este echivalentul a mai mult de zece ani de consum de gaz la nivelul țării.

Sursa

Foto: Ministerul Japonez de Economie, Comerți și Industrie; Departamentul de Energie SUA; Wikimedia Commons

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here