Multe din hiturile muzicale au cauzat şi încă mai provoacă plânsete unei mari părţi a auditoriului. Cel mai actual dintre aceste hituri cu efect lacrimogen este piesa cântăreţei britanice Adele, „Someone Like You”. Pentru a observa care părţi ale partiturii cauzează răspunsuri emoţionale puternice ascultătorilor, un psiholog britanic a repetat un experiment ce mai fusese făcut în urmă cu două decenii.

 

Pentru realizarea experimentului, psihologul britanic John Sloboda a pus melomanii să identifice acele bucăţi muzicale ale piesei Someone Like You, compusă de Adele (proaspăta câștigătoare a şase premii Grammy, la ediția din acest an)  împreună cu Dan Wilson, care le provoacă lacrimi în ochi.

\"(w540)

Au fost astfel descoperite 20 de pasaje muzicale lacrimogene, iar în urma analizării acestora, dr. Sloboda a identificat în 18 dintre ele apogiaturi (de la italienescul appoggiatura, însemnând sprijin, sunt definite ca ornamente melodice constituite din note scurte ce precedă note principale de înălţime diferită pentru a le evidenţia mai bine).

Potrivit specialiştilor, aceste apogiaturi creează ascultătorului o stare de tensiune, care dispare în momentul în care linia melodică revine, creând astfel o stare de bine. Atunci când astfel de tensionări şi detensionări se produc repetat, este provocată o reacţie emoţională mai puternică, moment la care lacrimile încep să curgă. Toate aceste senzaţii sunt apoi amplificate de modulaţiile timbrului vocal al artistei de la finalul notelor lungi.

Dar, cum se face că o melodie care provoacă plânsul este atât de populară? Neurologii susţin că în momentul în care auzim o muzică intens emoţională, centrii cerebrali ai plăcerii şi recompensei sunt inundaţi cu dopamină, aceste sunete având un efect similar sexului, unei mâncări bune sau drogurilor. Concluzia lor este că succesul muzical este direct proporţional cu cantitatea de emoţii provocată, fie că vorbim despre tristeţe sau veselie.

În filmuleţul de mai jos, cei de la Saturday Night Live chiar subliniază, cu umorul caracteristic, potenţialul lacrimogen al piesei „Someone Like You”.

Sursa

Sursa Foto: AP