0
(0)

Unul dintre elementele definitorii pentru bucătăria scandinavă este peștele murat, o delicatesă pe care nu mulți sunt dispuși să o consume sau, mai mult, măcar să o miroasă. Și totuși, o descoperire unică ne arată că străvechii locuitorii ai Scandinaviei se dădeau în vânt după un astfel de preparat, și asta acum peste 9.000 de ani.

Dar cum schimbă acest aspect istoria lumii? Ei bine, arheologii suedezi au descoperit o așezare mezolitică în apropierea orașului Blekinge, o așezare din sudul Suediei, aproape de țărmul Mării Baltice. Mai mult, au descoperit în această așezare urmele prelucrării peștelui la un nivel industrial. Este vorba despre o descoperire unică, cu atât mai mult cu oasele peștilor se degradează extrem de repede, fără a lăsa urme. Cu o rată a descoperirilor de peste 30.000 de oase de pește pe un singur metru pătrat, specialiștii suedezi au calculat că la Blekinge au fost prelucrate peste 60.000 de tone de pește, o cantitate necesară unei populații uriașe, cu mult peste toate estimările arheologilor de până acum.

„Istoricii au fost convinși că acum 9.200 de ani, vârsta oaselor de pește descoperite la Blekinge, Scandinavia era populată de grupuri răzlețe de vânători-culegători, cea mai mare parte a ei fiind complet sălbatică. Este aceeași perioadă de timp în care Orientul Mijlociu cunoaște o explozie demografică, odată cu apariția agriculturii. Această descoperire ne arată că, dintr-o perspectivă globală, zona nordică a Europei era echivalentul Orientului Mijlociu din aceeași perioadă”, afirmă Adam Boethius, liderul echipei de specialiști care a făcut descoperirea.

Peștele murat se prelucra după o rețetă care nu includea sarea sau vasele ceramice. Carnea peștelui era tratată cu coajă de pin pentru a accelera procesul de fermentare, apoi era acoperită cu grăsime de focă sau piele de porc mistreț, fiind îngropată la final în gropi special amenajate. Era nevoie de un climat rece pentru ca peștele să se păstreze întreg pe întregul proces al fermentației. Ulterior, carnea de pește era dezgropată pentru consum. În prezent, în Islanda încă se păstrează o metodă similară de preparare a unei alte delicatese, carne murată de rechin.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?