Un studiu recent al oamenilor de știință francezi s-a soldat cu rezultate „anti-îmbătrânire” impresionante în cazul cobailor, rezultate asociate cu o dietă pe bază de fulerenă C-60, cunoscută și sub forma conceptului de „dom geodezic al lui Fuller”, sau „buckyballs”.
Potrivit Wikipedia, „fulerenele reprezintă o clasă de compuși de atomi de carbon, care prezintă per ansamblul structurii fie forme sferice de tip dom geodezic (C60, C540) sau forme cilindrice de \”tip cușcă\” (nanotuburile). Această clasă de substanțe este considerată, alături de carbonul amorf, grafitul și diamantul, o formă alotropică distinctă a carbonului. Din punct de vedere al legăturilor chimice dintre atomii de carbon constituenți, fulerenele sunt înrudite structural cu grafitul”.
Studiul cercetătorilor francezi, aplecat asupra toxicității cronice rezultate în urma ingerării de fulerenă dizolvată în ulei de măsline, a conchis că șoareci cu vârsta de zece luni care au ingerat o zecime de gram de fulerenă C-60 de câteva ori pe săptămână au prezentat simptome de longevitate în locul efectelor toxice.
Toți șoarecii tratați cu C-60 au supraviețuit cel puțin 59 de luni, cel mai longeviv decedând la vârsta de 66 de luni. Grupul de control s-a încadrat într-o gamă a duratei de viață cu limitele cuprinse între 17 luni și 37 de luni, în timp ce un grup adițional, hrănit numai cu uleiul de măsline, dar fără fulerenă, a trăit între 36 și 57 de luni. Și acestea din urmă sunt rezultate promițătoare, însă mamiferele supuse experimentului au fost păstrate într-o stare de semi-înfometare, adică n-au mai mâncat mare lucru pe lângă uleiul de măsline.