0
(0)

După patru ani și jumătate de activitate, echipa de implementare pregătește evaluarea finală a proiectului inovativ de cercetare inteGRIDy (Integrated Smart GRID Cross-Functional Solutions for Optimized Synergetic Energy Distribution, Utilization & Storage Technologies) finanțat prin programul european H2020 ca parte a demersului de reducere a nivelului emisiilor de carbon.

30 de parteneri din 8 țări europene, coordonați de compania Atos Spania, și-au propus integrarea de tehnologii, soluții și mecanisme într-o suită de instrumente și aplicații cu scopul de a conecta diverși actori la infrastructurile existente de energie electrică, scopul final fiind optimizarea generării și a consumului de energie electrică.

Compania românească de software Software Imagination & Vision (SIMAVI) a avut un rol important în acest proiect, fiind lider de integrare la nivel de consorțiu și liderul pilotului implementat la Ploiești în parteneriat cu operatorul local de distribuție electrică, ELECTRICA SA. Ca parte a acestui pilot, SIMAVI a implementat infrastructura informatică (echipamente hardware, comunicații, dispozitive) și a definit cerințele funcționale ale soluției, pe baza scenariilor și a studiilor de caz din alte țări. Integratorul român de software a proiectat arhitectura soluției tehnice, dezvoltând algoritmi inteligenți de răspuns la cerere (demand response). De asemenea, SIMAVI a participat și la procesul de validare a modelelor de business adecvate implementării soluțiilor de contorizare inteligentă cu funcționalități de răspuns la cerere în România.

Articol susținut de SIMAVI

Crearea prototipului integrat inteGRIDy a pornit de la o situație complexă – 18 furnizori de tehnologie, cu 10 soluții pilot în 8 țări europene. Configurarea interfețelor în așa fel încât toate părțile implicate să vizualizeze același lucru, înțelegerea utilizării componentelor dezvoltate pe diferite platforme tehnologice sau informatice, bazate pe o gamă largă de limbaje de programare și protocoale de comunicații au adăugat un grad de dificultate în proiectarea soluției de integrare și a mediului comun.

SIMAVI, lider de integrare în proiect, a propus o abordare federativă pentru prototipul integrat inteGRIDy. Gestionarea subordonaților federați este realizată central prin utilizarea unui mecanism care va monitoriza toate componentele pilot și va prezenta în timp real starea componentelor. Notificările și alertele emise de platforma integrată sunt create și trimise prin mecanisme de mesagerie tuturor părților interesate (clienți, administratori).

Alerte și notificări în timp real din aplicația inteGRIDy

Pilotul Ploiești reprezintă o soluție inovativă proiectată pentru operatorul de distribuție și pentru consumatorii implicați în proiect. Un sistem de acest tip fructifică rezultatele activităților de cercetare în domeniul ingineriei electrice, al tehnologiei informației și comunicațiilor și prin aplicarea celor mai inovative soluții tehnologice și a unor modele de business bazate pe algoritmi și instrumente actuale.

În rândul consumatorilor, soluțiile de acest tip întâmpină bariere și limitări. Nivelul de implicare a consumatorilor în demersurile de eficientizare energetică este influențat de mai mulți factori, printre care și indicatori de țară precum: produsul intern brut, sprijinul acordat de la bugetul de stat sau bugetul alocat de distribuitorul de energie pentru astfel de investiții.

În România, și nu numai, au fost identificate următoarele bariere:

  • Absența unui cadru legislativ care să permită oferirea de stimulente pentru consumatori și operatori de distribuție
  • Cadru legislativ inconsistent privind protecția și securitatea datelor
  • Consumul redus de energie electrică la nivelul consumatorilor rezidențiali
  • Nevoia redusă de încălzire bazată pe energie electrică la nivel rezidențialLipsa de interes și implicare a consumatorilor
  • Costul ridicat al actualizării infrastructurii în raport cu beneficiile comerciale.

Totuși, unul dintre beneficiile palpabile ale proiectului inteGRIDy obținute în proiectul-pilot este faptul că populația (consumatorii rezidențiali) a conștientizat ce schimbări propun rețelele inteligente de energie și ce variante de optimizare a consumului de energie sunt disponibile pentru consumatorul casnic.

Cu aplicația IT dezvoltată pentru pilotul de la Ploiești, consumatorii rezidențiali pot primi sugestii și recomandări de modificare a comportamentului de consum în vederea micșorării facturii de energie electrică. Astfel, în funcție de prețul energiei într-o anumită perioadă, consumatorii pot fi sfătuiți să limiteze consumul de energie electrică.

În plus, aplicația dezvoltată pentru pilotul de la Ploiești își propune reducerea vârfurilor de consum prin sugestii de limitare a consumului în perioadele cu consum mare. Cei care accepta sugestiile aplicației și replanifică acțiunile casnice ce presupun un consum mare de energie pot fi recompensați de distribuitorul de energie electrică. Astfel, distribuitorul de energie electrică poate micșora numărul și durata întreruperilor de furnizare a energiei electrice, iar consumatorul casnic își poate micșora factura.

Creșterea stabilității rețelei electrice este o prioritate a operatorilor de transport și distribuție a energiei electrice, iar monitorizarea gradului de încărcare a rețelei de distribuție a energiei și reducerea impactului perioadelor cu vârf de consum reprezintă soluții viabile în acest sens.

Acest proiect este finanțat prin Programul european de Cercetare și Inovare H2020 prin contractul de finanțare numărul 731268.

Pentru mai multe informații, consultați www.integridy.eu

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?