0
(0)

În cadrul proiectului Battery 500 – o încercare de a construi o baterie capabilă să ofere unui autovehicul electric o autonomie de funcționare de 500 de mile (800 km) pentru o singură încărcare – compania IBM a proiectat un acumulator care produce electricitate „inhalând”și eliberând oxigen.

 

Folosind ca materie primă aerul atmosferic, o astfel de baterie de tipul „litiu-aer” poate avea dimensiuni și o masă semnificativ reduse comparativ cu bateriile litiu-ion clasice, oferind totodată o autonomie sporită.

Metoda folosită de inginerii IBM se bazează pe extragerea oxigenului din bateriile lor, folosindu-l în schimb pe cel din aerul înconjurător. Oxigenul pătrunde în „sistemul deschis” de celule de combustie al bateriei, aproximativ la fel cum o face în cazul unui motor clasic.

În cadrul fiecărei celule, oxigenul alunecă în spații minuscule și produce o reacție cu ionii de litiu pe catodul bateriei. Reacția transformă ionii de litiu în peroxid de litiu, eliberând electroni și generând electricitate pentru motor.

Odată ce bateria este saturată cu oxigen, își atinge limita de funcționare și trebuie conectată la o sursă de putere pentru reîncărcare. În timpul reîncărcării, acumulatorul eliberează oxigenul înmagazinat înapoi în aer, restabilind starea ionică a litiului.

Potrivit oficialilor „Marelui Albastru”, așa cum mai este cunoscută IBM, implementarea la scară largă a tehnologiei cu pricina mai are de parcurs numeroase etape și probabil că nu va ajunge să fie folosită de o mașină pe drumuri publice decât după 2020.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here