Discovery Science susține pentru al doilea an consecutiv Ziua Mondială a Științei, o inițiativă UNESCO sărbătorită în fiecare an pe data de 10 noiembrie, având ca scop informarea publicului despre beneficiile științei în viața de zi cu zi.

 

Pentru ediţia din 2015, Discovery Science a încheiat parteneriate cu vloggeri internaţionali pasionați de ştiinţă, inginerie şi gaming – Shed Science, Colin Furze şi Harry Wroetoshaw – care vor face diverse experimente pentru a sublinia relevanţa ştiinţei în viaţa de zi cu zi. În România, demersul Discovery Science  este susținut de vloggerii Curiosityland, care au strâns deja în jurul lor o comunitate de peste 55.000 de curioși despre domenii diverse, precum ştiinţă, biologie sau fizică. Pentru a marca Ziua Mondială a Ştiinţei, Curiosityland au încercat să demonstreze existența iluziilor optice și a percepțiilor false asupra obiectelor. Clipul cu experimentul Curiosityland poate fi vizualizat aici.

De asemenea, cu ocazia Zilei Mondiale a Științei, Discovery Science încurajează fanii să își înscrie până la finalul lunii noiembrie propriile experimente pe pagina de Facebook YourDiscoveryScience, într-o competiţie derulată la nivel pan-european, al cărui premiu va fi un skateboard electric Airwheel. Detalii despre mecanismul competiției sunt disponibile aici.

Programe speciale

Pe 10 noiembrie, de Ziua Mondială a Științei, telespectatorii vor putea urmări două emisiuni în premieră pe Discovery Science:

  • Poți să faci asta? – marţi, 10 noiembrie , de la ora 22:00

Specia umană este cu adevărat uimitoare și câteva sute de mii de ani de adaptare au reușit să ne propulseze – pe noi și corpurile noastre – în vârful lanțului trofic. Există însă oare și metode prin care ne-am putea îmbunătăți performanțele fizice? Priviți și învățați așadar ce puteri
supraomenești se ascund în corpul uman. Zi de zi, continuăm să descoperim astfel de superputeri ascunse. Iar acum vă vom prezenta câteva dintre ele, sub forma unor posibile adaptări ale reacțiilor corpului, de la modul în care ne revenim după efort până la felul în care putem să mergem prin foc.

  • Ce ar putea merge rău? – marţi, 10 noiembrie , de la ora 22:50

În fiecare dintre cele 10 episoade ale seriei, doi prieteni adevărați, Kevin Moore și Grant Reynolds, își propun să descifreze ce nu a mers bine în cele mai incredibile rateuri de pe internet, apoi își asumă misiunea de a reconstitui cu succes fiecare experiment în parte, apelând la legile solide ale științei și la un strop de creativitate personală.

DESPRE ZIUA MONDIALA A ȘTIINȚEI

Ziua Mondială a Științei (pentru Pace și Dezvoltare) este sărbătorită în fiecare an pe data de 10 noiembrie, având ca scop informarea publicului din întreaga lume despre beneficiile oferite de știință. În urma Conferinței Mondiale pentru Știință din 2001, UNESCO a declarat Ziua Mondială a Științei prin intermediul unei proclamații, în cadrul unei conferințe generale. Ziua Mondială a Științei a fost sărbătorită pentru prima dată pe 10 noiembrie 2002 și de atunci în fiecare an, în aceeași zi.