Democrația, un concept inventat de grecii antici a dat dreptul membrilor unei comunități de a-și exprima liber opinia, iar comunitatea respectivă era nevoită să respecte votul și opinia majorității. Și, pentru multă vreme, s-a crezut că aceasta este o încununare a capacității intelectuale a oamenilor. Se pare că ne-am înșelat.
O echipă de la Institutul de Studii Tropicale Smithsonian a monitorizat atent comportamentul unei comunități de babuini din Kenia. Până când a observat un fenomen neaștepat. În ciuda ierarhiei stricte din cadrul comunității, grupul de babuini a adoptat un comportament strict democratic atunci când a fost pus în fața unei situații limită. Mai precis, puși în situația de a traversa un teritoriu necunoscut, babuinii au avut o dilemă. În această situație, o maimuță a plecat într-o direcție, iar alta într-o direcție opusă. Bizar a fost că membrii dominanți – care conduc autoritar grupul – nu au avut nimic de obiectat atunci când membrii comunității au decis să urmeze una dintre cele două maimuțe. Pur și simplu, aceștia au urmat grupul fără să crâcnească. Democrație…
Un comportament similar a fost observat la albine. Atunci când roiul devine prea mare, iar stupul este supraaglomerat, mai multe albine cercetaș pleacă în căutarea unui nou adăpost. Acestea se întorc și își pledează cauza printr-un dans energic. În acel moment, albinele decid pe care dintre cercetașe să o urmeze, iar în urma deciziei majoritare, cercetașa conduce regina către locul ales. În schimb, stupul vechi trebuie să își aleagă o nouă regină. Aceasta trebuie eclozată și „înscăunată”, un proces dur și deloc democratic.