0
(0)

Confiscarea lui de către pseudoștiință și de către un SF de proastă calitate reprezintă o mare amenințare pentru sentimenul nostru legitim de uimire (Richard Dawkins)

Am ezitat îndelung înainte de a scrie acest articol. Mult prea mare este năzbâtia despre care vreau să vă povestesc. În cele din urmă m-am gândit că o pot folosi ca un exemplu, să îi spunem, didactic atât în ceea ce privește ”fake news”, cât și în ceea ce privește pseudoștiința.

Povestea a început așa: undeva pe la jumătatea lunii ianuarie news feed-ul meu de Facebook a fost invadat de o mulțime de distribuiri ale unei știri conform căreia, odată cu desecretizarea dosarelor FBI referitoare la asasinarea lui Kennedy, au fost desecretizate și niște documente CIA, în care se dezvăluiau niște tehnici de tratament pentru vindecarea cancerului.

Bineînțeles m-am dus pe site-ul care publicase știrea. O primă observație: nu ni se dădea un link către documentul CIA și nici măcar unul care să indice sursa articolului. Cum site-ul cu pricina este înțesat de năzbâtii m-am gândit că am de-a face cu obișnuita știre falsă, al cărei singur rost este să stârnească acea uimire care să ducă la un val de click-uri. În mod normal m-aș fi oprit aici.

cia-fake-news-stiinta-tehnica-1

Dar s-a întâmplat că aveam un pic de timp liber, așa că mi-am zis să fac o verificare suplimentară. Am dat o căutare rapidă pe Google după următoarele cuvinte cheie: Trump, CIA, FBI, cancer, tratament. Am descoperit repede un articol similar, postat în luna noiembrie pe site-ul unui cotidian (al cărui nume vă las să îl ghiciți). Redau articolul prin faimoasa metodă copy/paste, așa că majusculele vor rămâne la locul pe care îl aveau în respectiva postare.

„Trump vs. CIA! RĂZBOI DESCHIS după o DECLASIFICARE ISTORICĂ. Subiect foarte sensibil, INFORMAŢII GRELE

Informații incredibile au ieșit la iveală în urma declasificării unui dosar al CIA, intitulat Gateway Process. Mai mulți bolnavi de cancer au reușit să se vindece fără să folosească niciun fel de medicament.

Dosarul, declasificat la ordinul președintelui Donald Trump indică faptul că bolnavii de cancer au reușit să atingă un nivel superior de explorare a supraconștientului, reușind astfel să controleze undele cerebrale cu ajutorul unor tehnici specifice de meditație.

Potrivit documentelor în posesia cărora a intrat publicația britanică Daily Star, rapoartele și analizele realizate la finalul tratamentului acestor bolnavi, tumorile au intrat în remisie.

De asemenea, și în cazurile mai grave de cancer, în care erau prezente și metastaze, acestea se pare că s-au redus vizibil.

Descoperirile au fost ținute secrete de CIA pentru a le folosi exclusiv în cadrul organizației guvernamentale și militare.”

Nici aici nu aveam vreun link către sursa postării, dar măcar am aflat că este vorba despre publicația britanică Daily Star, iar dosarul declasificat poartă numele de „Gateway Process”. Astfel aveam un nou punct de plecare către o nouă căutare pe Google. Am găsit rapid articolul din revista britanică.

Titlul său era mai puțin bombastic decât în publicația românească, dar și aici majusculele erau la loc de cinste: „Does this CIA document reveal the cure to cancer was COVERED UP?” (Acest document CIA dezvăluie că ne-a fost ascuns tratamentul cancerului?). Iar ca subtitlu stătea scris că „CIA a desecretizat un document ultrasecret în care se susține că s-a găsit un tratament pentru cancer”.

Nu aveam link-uri ajutătoare, așa că m-am folosit din nou de prietenul Google. Am dat o căutare după cuvintele cheie „Gateway Process”, CIA și .pdf. Foarte repede am găsit ceea ce căutam. Am găsit un fișier pdf referitor la acest subiect. După o primă lectură am avut senzația că este o păcăleală, că citesc un document fabricat, din categoria ”fake news”.

M-am întors la Google. Am găsit o pagină pe site-ul CIA în care aveam informațiile complete. În acest moment am de făcut două observații.

În primul rând documentul cu pricina, „Analysis and assessment of Gateway Process”, a fost pus la dispoziția publicului încă din 2003, iar în noiembrie 2016 a fost postat pe arhiva de documente online a CIA. Nici vorbă de vreo intervenție a președintelui Trump pentru desecretizarea lui.

În al doilea rând, documentul nu era nicidecum „ultrasecret”, nici măcar secret nu era. Dacă ar fi fost așa, pe fiecare pagină am fi avut un antet sau o ștampilă care să indice acest lucru. Desigur, pentru răspânditorii de năzbâtii aceste două observații sunt nesemnificative. Important este doar impactul știrii asupra unui public, prea adesea, credul.

Acum să trecem la conținutul documentului care a făcut atâta vâlvă. Vorbește el despre un tratament minune despre cancer? Vorbește, dar numai într-o singură propoziție, care este plasată undeva în a doua jumătate a textului. O voi reda în întregime, după ce vă voi explica un pic contextul în care apare.

Autorul documentului prezintă la un moment dat procesul de biofeedback, prin care „sunt folosite puterile autocognitive ale emisferei stângi a creierului pentru a accesa zonele din creierul drept, cum ar fi cortexul cerebral, motor și senzorial și centrele asociate senzațiilor de plăcere sau durere.”

Acum pot să vă prezint fraza referitoare la vindecarea cancerului: „Pe această cale durerea poate fi blocată, vindecarea poate fi accelerată, tumorile maligne pot fi, aparent, suprimate și în cele din urmă distruse, centrele de plăcere ale organismului pot fi stimulate și pot fi obținute o serie de rezultate fiziologice specifice.” Atât, și nimic mai mult, despre cancer.

Nici vorbă despre descoperiri care „au fost ținute secrete de CIA pentru a le folosi exclusiv în cadrul organizației guvernamentale și militare”, cum clama sentențios publicația românească. Este o propoziție care, în absența unui studiu clinic controlat, nu are nici o valoare practică.

Vedeți, destul de repede (nu cred ca am avut nevoie de mai mult de jumătate de oră de căutare) am putut verifica informația și să ajung la concluzia că sunt în fața unei „fake news”. Totuși, oricât de mic ar fi efortul, cred că nu sunt mulți cei care își verifică sursele de informații. Pentru prea mulți coplanetari este mult mai comod să te lași purtat pe valurile năzbâtiilor ademenitoare, decât să cauți informațiile corecte.

Dar, pentru că tot am ajuns la documentul CIA, vreau să vă mai spun ceva despre el, pentru că mi-a stârnit uimirea prin numărul uriaş de năzbâtii pe care le-am găsit înșiruite acolo. Așa cum spuneam mai devreme, raportul este intitulat „Analiza și evaluarea «Gateway Process»”.

Deși se referă pe larg la o tehnică, să îi zicem, de relaxare, promovată de către un așanumit Institut Monroe, documentul nu conține nici o analiză și nici o evaluare a respectivei tehnici. Este mai degrabă o prezentare necritică a ei, iar singurele surse de informare (care sunt pezentate la sfârșitul documentului) sunt niște cărți de duzină, una dintre ele fiind semnată chiar de către Robert Monroe, fondatorul „institutului” care îi poartă numele.

Nu am găsit nici măcar un studiu științific coerent, care să testeze tehnica „Gateway Process”, pentru a o confirma sau a o infirma. Practic, întreg documentul citează pasaje largi din cărțile respective, ca și cum ele ar enunța niște ipoteze confirmate deja.

Eu, fiind provocat de documentul CIA, am citit două dintre ele (Bentov, Itzhak. Stalking the Wild Pendulum” și Monroe, Robert A. „Journeys Out of the Body”) și pot să vă spun cu mâna pe inimă că reprezintă o înșiruire de fraze care doar tangențial au legătură cu știința. Poate că ar merge ca literatură SF, dar ni se spune că avem de-a face cu știință la frontieră.

Mă întorc la documentul CIA. Cum aș putea comenta următorul citat? „[…] întregul corp, bazat pe propriile sale micromișcări, se comportă ca un sistem acordat care transferă energia, într-o plajă cuprinsă între 6,8 și 7,5 Hz, către cavitatea ionosferică a Pământului, care are o frecvență de rezonanță de 7-7,5 Hz.”

Este adevărat, această frecvență de 7-7,5 Hz reprezintă frecvența de rezonanță a sistemului Pământ-ionosferă, dar ea se referă la unde electromagnetice și nu la „propriile mișcări ale corpului”, care ar fi unde de natură mecanică. Poate am interpretat greșit, deci să mergem mai departe.

„Bentov afirmă că «Acest lucru se produce la o lungime de undă foarte lungă, aproximativ 40.000 km […]. Cu alte cuvinte, semnalul mișcărilor corpurilor noastre va călători de-a lungul Pământului în aproximativ 7 s. […] O astfel de lungime de undă nu cunoaște obstacole și energia ei nu scade prea mult pe distanțe mari, dar va trece prin orice material: metal, beton, apă […], și este mijlocul ideal pentru a transmite un semnal telepatic.»”

Nici de această dată nu se precizează că avem de-a face cu vreun semnal electromagnetic, căci la el se referă cavitatea de rezonanță a sistemului Pământ-ionosferă. Dar poate am interpretat din nou greșit textul, deci să mergem și mai departe cu citatul:

[…] Gateway Process este conceput să inducă destul de rapid o stare de calm profund în sistemul nervos și să scadă tensiunea arterială pentru a determina sistemul circulator, scheletul și toate celelalte organe să înceapă să vibreze coerent cu frecvența de 7-7,5 Hz. Rezonanța rezultată crează o undă sonoră regulată și repetitivă care se propagă în consonanță cu câmpul electrostatic al Pământului.”

Dacă până în acest moment puteam avea ceva îndoieli la ce fel de semnal generează corpul uman, acum este clar: este vorba despre o „undă sonoră repetitivă și regulată” care e „în consonanță cu câmpul electrostatic al Pământului”! Ceva mai anapoda este destul de greu de imaginat.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?