Eurocopter dorește să cultive succesul înregistrat de aparatul de zbor demonstrativ X3, planificând construirea unui versiuni avansate X4 ce va intra în „serviciul militar” în 2017.

 

Proiectat special pentru a înlocui modelele de elicopter de clasă medie Dauphin AS365 și EC155, Eurocopter urmărește prin X4 o sporire semnificativă a capacității de transport și a performanțelor, ambientalism și un nivel de siguranță și de asistare a pilotului considerabil ridicat.

Constructorul anunță că noua configurație a aparatului de zbor X4 cu motor Turbomeca va exclude carlinga elicopterului așa cum este ea cunoscută astăzi. De asemenea, se pare că aeronava va fi prezentată în două etape, prima oară în 2017 într-o versiune dotată doar cu o parte dintre elementele formei finale a lui X4. A doua etapă va urma în 2020.

Prin X4, inginerii plănuiesc să reducă cu 70%  zgomotul rotoarelor și cu 30% consumul de combustibil. În același timp, Eurocpter își va continua testele de zbor cu hibridul X3, teste care vor fi reluate în această lună în Europa și în iunie-iulie vor fi performate și în SUA.

Sursa