Cu numai câteva luni înainte de finalizarea simulării unei călătorii spre Marte ce are loc în Moscova – proiectul Mars500 – Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat un parteneriat cu agenția spațială rusă Roskosmos, ce are ca obiectiv principal trimiterea unei misiuni cu echipaj uman către Paneta Roșie.

 

Liderul ESA Jean-Jacques Dordain, cel care a făcut anuțul neașteptat, declară că precizarea unui reper cronologic pentru această operațiune este prematură, dar menționează că succesul proiectul Mars500 reprezintă un important progres în sensul pregătirii unei misiuni reale cu destinația Marte.

Mars500, derulat, împreună cu ESA, de Institutul de cercetari medicale si biologice – IBMP din Moscova, presupune izolarea, timp de 520 de zile la bordul unei nave spațiale, a unui echipaj format din șase astronauți în cadrul unei simulări ce imită călătoria înspre și dinspre Marte.

Obiectivul principal al programului este să investigheze felul în care oamenii se pot adapta unei astfel de aventuri spațiale. Mars500 a fost demarat pe 2 iunie 2010, iar cei șase membri ai echipajului testat urmează să „revină pe Terra” în luna noiembrie.

În ciuda anticipatei reușite, experții sunt de părere că o misiune cu oameni pe Marte se află, încă, la zeci de ani de a deveni posibilă, din pricina provocărilor tehnologice și financiare pe care le implică. Așa cum scriu și cei de la PopSci.com, undeva, un grup de cercetători chinezi probabil râde.

Sursa

Participă la concurs! și ai șansa de a câștiga o invitație dublă la super flmul SF Cowboys & Extratereștri!