14 noiembrie 2012, Nord-Estul Australiei: o echipă româno-australiană a realizat un experiment științific unic, lansând un balon spațial în conul de umbră al eclipsei totale de Soare. Balonul Știință&Tehnică Eclipser 1 a înregistrat video și a fotografiat cel mai spectaculos eveniment astronomic al anului și a atins o altitudine maximă de + 36,8 km (locul III în topul zborurilor stratosferice australiene din toate timpurile).
Balonul de înaltă altitudine Eclipser 1 a ajuns la cota de 25 km în faza de totalitate a eclipsei, la ora locală 6:37 de minute, dimineața. Eclipser 1 este singurul aerostat care a fost lansat în timpul eclipsei totale de Soare din 14 noiembrie, în cadrul unei expediții Știință&Tehnică realizată împreună cu agenția spațială română ROSA și susținută de Duracell.
Mai jos, vă invităm să urmăriți cele mai spectaculoase momente ale zborului, de la lansare până la intrarea în conul de umbră al eclipsei, momentul exploziei balonului (burst) și revenirea din stratosferă pe Pământ.
Întreaga poveste a experimentului Eclipser 1 va fi publicată în ediția de decembrie a revistei Știință&Tehnică, în cadrul unui amplu reportaj însoțit de fotografii spectaculoase realizate de astronomul S&T Cătălin Beldea și de camera din nacela Eclipser 1.