0
(0)

Cătălin Beldea, ”vânătorul de eclipse” al Știință&Tehnică, a ajuns cu bine în zona de unde va documenta eclipsa totală de soare din 2016. Iată ce ne comunică:

eclipsa-indonezia-ternate---stiinta-tehnica-6Azi (7 martie) am zburat de la Jakarta la Ternate, și ce zbor am avut! Am uitat cât de spectaculoase pot fi insulele vulcanice, care răsar din ocean, după câte o erupție.

Cam toate, din această parte a lumii, au apărut în acest fel, ba mai mult, mai toate au formă conică.

Insula Ternate, cunoscută și ca insula mirodeniilor – numai aici și pe insula vecină creșteau vestitele cuișoare – are un vulcan mare și destul de supărat pe locuitorii săi.

eclipsa-indonezia-ternate---stiinta-tehnica-2

Astăzi l-am văzut fumegând, dar localnicii sunt obișnuti cu aceste episoade și mi-au zis să-mi văd de eclipsa mea, că nu mă pricep la vulcani…

eclipsa-indonezia-ternate---stiinta-tehnica-3

Apropo de eclipsă. În cursul zilei de azi, am făcut o prospecțiune foarte necesară pe insula vecină, Tidore.

I-am dat ocol, cu o barcă ruginită, în căutarea unui loc de observație, în eventualitatea că se strică vremea pe Ternate.

De fapt, cred că de aici vom observa fenomenul eclipsei totale de soare din 2016, pentru că pe Tidore par să fie condiții mai bune unde să ne plasăm echipamentul.

eclipsa-indonezia-ternate---stiinta-tehnica-4

Ternate e foarte, foarte aglomerată și nu are locuri cu deschidere la mare, unde să-ți instalezi echipamentul astronomic și fotografic. Plajă nu există, malurile sunt înțesate cu pietroaie, iar porturile sunt un adevărat furnicar.

eclipsa-indonezia-ternate---stiinta-tehnica-5Locul unde am găsit cazare e cel mult satisfăcător – baia, de exemplu, are duș la… ulcică. Din fericire, avem apă curentă.

În rest, pe străzi, grupul de ”vânători de eclipse” din care fac parte este pur și simplu ”vânat” de localnici!

Toți vor poze cu noi, toți strigă după noi ”Hey, mister!”, parcă am fi vedete din NBA – cu cât ești mai înalt, cu atât ești mai asaltat de ”fani” (probabil pe Marc, redactorul-șef S&T, l-ar fi pus sultan…).

eclipsa-indonezia-ternate---stiinta-tehnica-7

Mâine căutăm soluții mai bune în Ternate și revin cu imagini inedite din orășelul (că sat nu e) super-aglomerat: 200.000 de oameni înghesuiți pe o fâșie de pământ mișcător, la mila vulcanului Gamalama, încolăcit mai tot timpul cu un guler impresionant de nori.

URMĂRIȚI AICI DETALIILE EXPEDIȚIEI S&T ÎN INDONEZIA

#‎EclipsaDeSoare‬ ‪ #‎EclipsaIndonezia‬ ‪ #‎VanatoareDeEclipsa ‬‪ #‎Eclipsomaniac‬

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?