Sâmbătă s-au împlinit 30 de ani de la zborul în Cosmos al echipajului format din Dumitru Prunariu şi Leonid Popov în misiunea Soiuz-40. Ucraineanul Leonid Popov, americanul Rusty Schweickart, austriacul Franz Viehbock şi bulgarul Aleksandr Aleksandrov au fost alături de prietenul lor român la aniversare.
Întâlnirea publicului cu cei cinci „extratereştri”, aşa cum i-a numit Alexandru Mironov, a fost organizată de Adevărul Holding în colaborare cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”. Partener media și promotor al evenimentului a fost revista Știință și Tehnică. Locația evenimentului nu a fost aleasă întâmplător, sala cu exponate aviatice din cadrul muzeului găzduiește atât capsula cât și costumul singurului cosmonaut român.
„Îi aveţi în faţa voastră pe oamenii care au pornit maşinăria timpului. Consideraţi-i primii cinci extratereştri pe care-i vedeţi, dintre cei 522 de cosmonauţi care zboară acum în spaţiu. Sunt oameni iubiţi la ei acasă şi respectaţi în toată lumea”, i-a prezentat Alexandru Mironov, senior editor la revista „Ştiinţă şi Tehnică”, pe cei mai speciali dintre vizitatorii Muzeului Militar. Cei cinci astronauți au povestit bucureştenilor cum s-au simţit prima dată în spaţiu, care au fost problemele lor şi ce ne rezervă viitorul din punct de vedere al cosmonauticii.
Zborul lui Dumitru Prunariu a aşezat România pe poziţia a 11-a în topul ţărilor care au avut propriul cosmonaut. „Ceea ce a făcut Dorin acum 30 de ani a fost important pentru că a deschis drumul României către spaţiu. Este inspirator şi în acelaşi timp educativ pentru copii ceea ce a făcut el”, au fost vorbele lui Franz Viehbock, primul astronaut al Austriei.
Știință și Tehnică le multumește tuturor celor prezenți la eveniment în urma apelului lansat de redacție și vă invită să nu dați uitării concursul organizat cu această ocazie. Încă mai așteptăm mesajele voastre, dintre care 50 vor fi premiate după cum am anunțat anterior.
Credit foto: Lucian Muntean (Adevarul)