0
(0)

În prezent, Bolivia extinde trei centrale energetice pentru a deveni o platformă energetică în America de Sud. Pentru acestea s-au transportat componente de pe trei continente – o performanță logistică deosebită. Începând cu 2020, Bolivia dispune de o capacitate de producţie cu 50% mai mare.

Ende Andina, compania de stat care furnizează energia electrică în Bolivia, își extinde cele trei termocentrale existente cu sprijinul considerabil al Siemens.

Astfel, Siemens sprijină Bolivia în eforturile sale de a îmbunătăți alimentarea cu electricitate a unei populații în creștere. Odată cu extinderea rețelei energetice la peste un gigawatt, se vor crea și noi locuri de muncă, stimulând astfel progresul economic.

PRODUCȚIA ESTE MAJORATĂ CU 50 DE PROCENTE

Prin extinderea centralelor electrice Termoeléctrica del Sur, Termoeléctrica de Warnes și Termoeléctrica Entre Ríos, capacitatea de producţie a Boliviei va fi extinsă la peste un gigwatt până în 2019. Sistemul Naţional Interconectat al Boliviei va înregistra o creştere a capacităţii de producţie instalate de aproximativ 50 de procente. Acest lucru stă la baza viitoarelor exporturi. Producția de energie din Bolivia se va dubla – la o valoare (estimată) de până la 14,2 terawați oră, în 7 ani. Până în anul 2025, acest lucru va duce la acoperirea exporturilor planificate de curent electric și a cererii interne. Odată cu alimentarea țărilor învecinate, Boliva intenționează să devină platforma energetică a Americii de Sud.

În prezent, acolo unde au sosit deja pe șantier componentele pentru extinderea centralelor electrice și acestea sunt montate pas cu pas, proiectul este relativ obișnuit. Însă dimensiunea celor 14 unități de centrale energetice ce vor fi construite este ceva special, mai ales ţinând seama de călătoria turbinelor, generatoarelor şi celorlalte sisteme tehnice pentru centrale electrice până la şantierul din Bolivia. Josef Entfellner, manager de proiect și Marcus Körber, responsabil cu logistica acestui proiect – ambii din cadrul Siemens, Austria – s-au asigurat că toate componentele ajung fără deteriorări. Transportul către Bolivia a început în mai 2017, cu primele două turbine cu gaz, care au parcurs peste 14.000 de kilometri din portul Norrköping până în portul de destinație Arica din Chile.

În total, încărcătura expediată în Bolivia a inclus 14 turbine cu gaz, 11 turbine cu abur cu condensatoare, 22 de generatoare de abur, 25 de generatoare electrice și 25 de transformatoare. Echipamentele au fost livrate de pe trei continente, din țări ca Suedia, China, Germania, Italia, Indonezia, Vietnam și Brazilia. În august 2018, ultimele două turbine cu gaz au ajuns la centrala energetică Termoeléctrica Entre Ríos, la 220 de kilometri sud-est de sediul guvernului din La Paz.
“Traseul a implicat transportul echipamentului tehnic din Arica și Angamos, peste Anzi, la altitudine de 4680 de metri. Am realizat acest lucru cu 400 de utilaje de transport de mare tonaj și utilaje speciale, care au trebuit să parcurgă până la 2000 de kilometri din porturile chiliene până la șantiere. În total, am trecut prin patru zone climatice”, a declarat Marcus Körber.

Traseul prin Anzi a fost marcat de multe ori de condiții atmosferice extreme și de condițiile dificile de circulație rutieră. „A trebuit să traversăm 180 de poduri și tuneluri cu încărcături între 80 și 160 de tone. De multe ori, podurile au trebuit susținute cu grinzi din oțel, pentru a le putea traversa. Uneori, a fost necesar să lățim străzi întregi, deoarece acestea nu erau potrivite pentru utilajele de transport de mare tonaj disponibile sau podurile nu aveau capacitatea portantă necesară, în ciuda consolidării. După cunoștințele mele, am fost primii care am transportat 160 de tone peste Anzi. Un singur modul de cazan avea această greutate, iar noi a trebuit să livrăm 44, în total.”, a declarat Körber.

TRANSPORT CU CEL MAI MARE AVION DIN LUME

Provocările logistice nu au fost însă totul. Douăsprezece module de cazane pentru generatoarele cu abur Once-Through a fost necesar să fie transportate din Chile în Bolivia, în apropierea șantierului, cu Antonov 225, cel mai mare avion din lume.
În timp ce Marcus Körber depășise deja cea mai mare parte a proiectului, pentru colegul său Josef Entfellner – Project Manager Siemens Austria, responsabil pentru toate lucrările de inginerie ale instalațiilor și pentru livrarea tuturor componentelor – a mai durat puțin până la finalizarea sarcinilor. În orice caz, bilanțul intermediar este unul pozitiv și, în ciuda provocărilor, se întrevede etapa finală a proiectului. „O provocare importantă a acestui proiect a fost aducerea în Bolivia a celor mai grele componente ale centralei electrice, fără a le deteriora. În acest moment, ne concentrăm pe extinderea instalației, contribuind astfel la creșterea cu 50 de procente a capacității de generare a curentului electric, pentru populația din Bolvia, până în 2020.”

Mai 2017
Primele două turbine SGT-800 au fost aduse în portul Norrköping (Suedia), la bordul unui cargou agabaritic și încărcătura de 170 de tone a călătorit 14.000 de kilometri peste ocean până în portul de destinație Arica din Chile. Acolo, totul a fost încărcat în camioane și transportat peste Anzi, până la șantierul Termoeléctrica del Sur din Bolivia. Distanța de aproximativ 1.800 km, cu 180 de poduri, infrastructura rutieră alterată și nivelul de înălțime de până la 4.680 metri au reprezentat provocări majore.

Iunie 2017
Prima turbină cu abur SST-400 părăsește fabrica Jundiaí din Sao Paulo, Brazilia, și ia drumul Boliviei. Au urmat alte zece turbine cu gaz, care au ajuns prin transport rutier la cele trei termocentrale, exploatate de Ende Andina.

August 2017
Primele turbine cu gaz și abur au ajuns la centrala electrică Termoeléctrica del Sur din Yaguacua, în apropierea graniței cu Argentina. Prin această extindere, s-au adăugat 320 de megawați la capacitatea curentă a centralei electrice. Aceasta joacă un rol strategic și, pe termen lung, trebuie să faciliteze livrarea de curent electric la nivel local și pe piețele internaționale.

Iulie 2018
Șase generatoare cu abur Once-Through (OTSG) au fost transportate cu Antonov 225, cel mai mare avion din lume. În total, a fost nevoie de douăsprezece zboruri până când și ultimul dintre cele șase OTSG a ajuns în Bolivia.

August 2018
Ultimele două turbine cu gaz SGT-800, înainte de sosirea la centrala electrică Termoeléctrica Entre Ríos.

Septembrie 2018
Alte două turbine cu gaz SGT-800 și-au încheiat parcursul până la termocentrala Termoeléctrica del Sur. În această locație sunt instalate opt turbine cu gaz SGT-800. Patru dintre acestea sunt funcționale din 2014 și oferă Boliviei o variantă pentru generarea rapidă a curentului electric. Acestea au fost echipate între timp cu sisteme de funcționare cu gaz și abur, ceea ce a dus la creșterea eficienței termocentralei cu 50 de procente.

Sursa foto: Siemens AG
Articol publicat iniţial în hi!tech, o publicaţie Siemens.

www.siemens.com

www.siemens.ro

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?