O pereche de sateliți care vor face posibile capabilități de tipul GPS sub patronaj european decolează astăzi de la Baza de Lansare Europeană din Guiana Franceză, aflată în nordul Americii de Sud.
Sateliții Galileo îi vor oferi Europei controlul total asupra unui sistem de navigație prin satelit independent de sistemul american GPS. Dispozitivele de emisie-recepție vor fi lansate astăzi, la bordul unei rachete rusești Soyuz. Se pare că, în ciuda costurilor ridicate necesare transportării rachetei și rampei de lansare ruse în Guiana Franceză, operațiunea tot costă mai puțin decât ar fi costat în cazul utilizării rachetei europene Ariane 5.
În plus, un beneficiu al lansării din zona Ecuatorului este sporirea capacității de transport a rachetei. Cu cât o rachetă este lansată mai aproape de aceseastă regiune, cu atât primește un impuls mai mare de la viteza de rotație a Pământului, însemnând că vehiculul poate găzdui la bord o încărcătură de aproape două ori mai grea decât ar fi posibil în cazul unei lansări de la baza Baikonur, din Kazakhstan.
La programul Galileo se lucrează încă de la începutul anilor ’90, ca fiind o alternativă la sistemele de navigare GPS, al SUA, și GLONASS, al Rusiei. În cazul (puțin probabil, se spune) al unei răciri a relațiilor dintre Statele Unite și Europa, autoritățile europene ar putea fi văduvite de accesul la tehnologia miliară. La fel, China și India își dezvoltă propriile rețele de sateliți pentru navigație.
Atunci când Galileo va fi pornit, el va forma o rețea din 27 de sateliți operaționali și trei rezerve active, toate la altitudinea de 23.222 kilometri deasupra suprafeței Pământului.
Sursa