0
(0)

Asemenea unei sculpturi care prinde viață, un nou tip de robot își construiește propriile părți de „trup” folosind spumă pulverizabilă. Într-o zi, o astfel de tehnologie ar putea fi de un real folos în situațiile în care nu se cunoaște dinainte cu exactitate tipul de robot necesar unei misiuni, așa cum sunt cazurile de explorare spațială sau de recunoaștere.

 

Creat de Shai Revzen și de colegii de la Universitatea din Pennsylvania, Foambot (sau „Robotul-Spumă) constră dintr-o platformă principală cu roți și câteva module individuale de tip articulație capabile să flexeze. Platforma-mamă dispune de o rezervă de agenți chimici și de o duză de pulverizare; amestecați și în contact cu aerul, agenții alcătuiesc un soi de spumă uretanică, expandabilă.

Întâi, platforma controlată prin telecomandă poziționează modulele-articulații într-o anumită formă, după care pulverizează spuma  între ele pentru a le conecta în poziția dorită. Ulterior, un software analizează orientarea articulațiilor alimentate electric și stabilește o schemă de coordonare pentru a anima coerent robotul rezultat.

Potrivit lui Revzen, sistemul va fi necesar în situațiile în care roboții vor trebui să navigheze dincolo de obstacole neprevăzute. Un trup asemănător unui șarpe, de exemplu, ar putea fi mai potrivit să se târască printre pietre, în timp ce un patruped s-ar putea descurca mai bine la traversarea unui teren deschis. Cum Foambot poate reveni la platforma-mamă pentru a fi modificat, el va putea fi folosit pentru o multitudine de sarcini.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here