0
(0)

Google are obiceiul de a schimba „faţa” motorului de căutare cu anumite ocazii, pentru a celebra diferite evenimente sau personalităţi. Astăzi, 24 aprilie 2012, se împlinesc 132 de ani de la naşterea inginerului american de origine suedeză Gideon Sundback (1880-1954), care a inventat fermoarul modern, astfel că pagina Google are look-ul unui fermoar, care la deschidere afişează informaţii despre inventatorul utilului obiect.

 

Născut în 24 aprilie 1880, într-o fermă din Suedia, Gideon Sundback a studiat în Germania, unde a absolvit Politehnica în 1903. Apoi, el a emigrat în Canada şi ulterior în SUA, unde s-a căsătorit cu Elvira Aronson.

Pe perioada în care a locuit în Ontario, Canada, s-a angajat la compania Universal Fastener, condusă de Whitcomb Judson, care în 1851 inventase o formă arhaică a fermoarului, numită Clasp Locker.

Sundback este considerat inventatorul fermoarului modern, după ce a îmbunătăţit invenţia lui Whitcomb Judson, prin înmulţirea elementelor de strângere ale fermoarului de la 1 la 4 per cm şi micşorarea dimensiunii acestora sub forma unor mici dinţi,dispuşi pe două rânduri opuse, realizând astfel forma actuală a fermoarului.

Fermoarele realizate de Sundback au fost pentru prima oară utilizate de armata americană în Primul Război Mondial, pentru închiderea bocancilor şi raniţelor soldăţeşti.

Numele actual din limba engleză al fermoarului, zipper, a fost dat de compania B.F. Goodrich în 1923, care a popularizat invenţia suedezului, utilizarea acesteia fiind deja larg răspândita la sfârşitul anilor \’20.

Gideon Sundback a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani, în data de 21 iunie 1954.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here