Astăzi, oamenii petrec foarte mult timp la volan, iar mașina devine a doua lor casă. Potrivit unui studiu realizat recent de STEM/MARK pentru MARS, șoferii români nu fac excepție de la acest curent. Datele au fost colectate online prin metoda CAWI de STEM/MARK, pe un panel de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18-60 ani, în perioada 28 Noiembrie – 6 Decembrie 2016, în total fiind intervievați 500 respondenți.

Studiul arată că aproximativ 58% dintre șoferii români se bucură de șofat, însă sunt și factori care le influențează călătoria într-un mod negativ. Adesea, șoferii români declară că ceilalți participanți la trafic reprezintă cea mai importantă sursă de stres. De asemenea, ei pun pe seama furiei de moment și a disconfortului transformarea șofatului într-o experiență neplăcută, în care le este distrasă atenția și subminată încrederea în sine la volan.

Studiul mai arată că, pentru două treimi dintre șoferii români, pasagerul potrivit le poate transforma călătoria cu mașina într-o experiență mult mai plăcută. Nu în ultimul rând, potrivit șoferilor români, muzica preferată, cafeaua sau guma de mestecat fără zahăr (ținând cont că mestecatul crește nivelul de concentrare) sunt factori care contribuie la creșterea gradului de satisfacție și încredere în timpul  călătoriei cu mașina, pentru că îi mențin reîmprospătați și îi ajută să sosească la timp și revigorați la destinație.

În special în sezonul rece, șoferii trebuie să își mențină atenția la nivelul maxim de concentrare, în orice condiții, pentru a ajunge în siguranță la destinație. E nevoie de foarte puțin pentru a-ți pierde concentrarea: studiul a confirmat faptul că 52% dintre respondenți sunt distrași de șoferii neatenți și agresivi, în timp ce 38% își fac griji pentru starea drumurilor, vremea rea  sau pasagerii zgomotoși.

Toți acești factori externi le provoacă șoferilor o stare de stres și disconfort – peste jumătate dintre ei au confirmat acest lucru. Guma de mestecat fără zahăr reprezintă o modalitate de a te menține atent și concentrat la volan, precum și de a sosi revigorat la destinație, zâmbitor și încrezător, pentru a putea depăși orice obstacole care ar putea apărea în timpul zilei.

De aceeași părere este și vedeta TV Roxana Ciuhulescu, expert în domeniul auto-moto: „Condusul, în special în București, poate fi stresant. Totuși, oriunde aș merge, vreau să sosesc revigorată, zâmbitoare și încrezătoare. Guma de mestecat Orbit este modul ideal de a mă menține așa, întotdeauna fresh, în ciuda programului încărcat și a multiplelor călătorii pe care le fac. Orbit face parte din echipamentul meu obligatoriu de mașină,  este partenerul meu constant de drum”.