0
(0)

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Nortwestern a arătat că, în perioada imediat următoare nașterii primului copil, bărbaților le scade nivelul de testosteron.

 

Bărbatului care devine tată pentru prima oară i se schimbă viața și din punct de vedere fiziologic: potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Nortwestern, paternitatea modifică și echilibrul hormonal. După cum se arată în studiul recent publicat de cercetătorii americani în Proceedings of the National Academy of Sciences (Pnas), în perioada imediat următoare nașterii primului copil, bărbaților le scade dramatic nivelul de testosteron.

Cercetarea s-a bazat pe datele provenite de la un eșantion de peste 600 de bărbați filipinezi, urmăriți pe parcursul a cinci ani, de la 21 la 26 de ani. În perioada de timp analizată, circa o treime din ei deveniseră tați pentru prima oară. Analizându-le acestora valorile testosteronului (prin intermediul probelor de salivă) în 2005 și apoi din nou în 2009, cercetătorii au observat o scădere medie a nivelului de testosteron cuprinsă între 26 și 34% (în funcție de momentul în care au fost făcute măsurătorile, dimineața sau seara) comparativ cu cele ale celorlalți participanți.
Aceste valori au părut a varia și în funcție de timpul dedicat de proaspeții tați nou-născutului, scăderea dovedindu-se mai mare la cei care petreceau cel puțin trei ore pe zi împreună cu copilul.

Este prima oară când se măsoară producția de testosteron pe un eșantion atât de amplu de bărbați, iar datele par a susține o ipoteză interesantă: interacțiunea cu un nou-născut afectează producția hormonală, modificând așadar și fiziologia taților.
Sursa: Galileo

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here