0
(0)

 

Luni, 4 aprilie 2016, a fost lansată unica aplicație românească de mobil care integrează harta națională a punctelor de reciclare pentru electrocasnice defecte și baterii și acumulatori uzați, un proiect al Asociației Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB). Descărcând aplicația „Harta reciclării”, cetățenii pot accesa cele peste 4.000 de puncte de reciclare din imediata lor apropiere,  situate în locuri în care își fac cumpărăturile zilnice, alimentează cu carburant sau achiziționează produse electronice ori baterii în mod frecvent.

„Harta Reciclării” este un App inteligent care detectează poziționarea utilizatorului și identifică cele mai apropiate puncte de colectare de acesta, iar, calculând distanța și traseul prin conectarea la sistemul GPS  al telefonului, îl conduce direct către punctul de reciclare dorit. Mai mult decât atât, utilizatorul are posibilitatea de a filtra punctele de colectare selectate după programul de lucru și distanța maximă față de locul în care se află.

harta-reciclarii-aplicatie-mobil---stiinta-tehnica-2Prin lansarea acestei aplicații, încercăm să transformăm tehnologia într-un aliat în lupta noastră pentru protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane. Rata de colectare a deșeurilor este puternic dependentă de gradul de informare al populației și de existența unei rețele de puncte de colectare. Din acest punct de vedere, „Harta Interactivă a Reciclării” este un instrument care completează perfect strategia noastră de dezvoltare a unei rețele extinse la nivel național, dotată cu infrastructură de colectare specifică și care să fie ușor accesibilă, facilitând adoptarea unui comportament responsabil față de mediu și contribuind la crearea premiselor necesare atingerii obligațiilor de țară privind reciclarea” a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.

În completarea „Hărții Reciclării”, a fost lansată pentru cei mici o a doua aplicație, „Aventurile lui Baterel”, o experiență educativă și inedită în același timp care facilitează însușirea cunoștințelor de ecologie și a principiilor de bază ale colectării selective a deșeurilor reciclabile. „Aventurile lui Baterel” este o aplicație ce poartă numele eroului principal al campaniei de educație ecologică „Baterel și Lumea Non-E” pe care Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor o desfășoară  de peste cinci ani în aproximativ 700 de unități de învățământ din toată țara.

harta-reciclarii-aplicatie-mobil---stiinta-tehnica-3Prin intermediul jocului „Aventurile lui Baterel” ne-am propus să continuăm promovarea mesajului ecologic în rândul celor mici, încercând să contribuim la  dezvoltarea unei comunități de tineri responsabili, cu un puternic simț civic. Am atribuit astfel o componentă  educativă experiențelor de utilizare a telefonului sau tabletei. Nu în ultimul rând, considerăm că această aplicație concomitent cu proiectul MagazinBaterel.ro, primul magazin online care utilizează un sistem de plată prin puncte pentru recompensarea elevilor, desăvârșește campania „Baterel și Lumea Non-E”, cel mai complet și inovator program de educație ecologică din țara noastră”, a mai adăugat domnul Andrei Orban.

Cele două premiere absolute în mediul virtual din țara noastră se circumscriu strategiei celor două organizații partenere vizând creșterea nivelului de informare și conștientizare al populației și participarea activă în sistemele de colectare selectivă a deșeurilor  ce reprezintă un factor determinant în gestionarea provocărilor actuale privind prevenirea poluării excesive a mediului și reutilizarea eficientă a acestor resurse secundare valoroase.

harta-reciclarii-aplicatie-mobil---stiinta-tehnica-4Aplicațiile „Harta Reciclării” și „Aventurile lui Baterel” sunt disponibile în două versiuni, atât pentru sistemele de operare iOS (Appstore), cât și Android (Google Play) și vor fi permanent actualizate, pe măsură ce rețeaua de colectare se extinde cu noi puncte, iar acțiunea jocului se  dezvoltă pe mai multe etape.

Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) sunt organizații colective ce instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și respectiv, al celui de baterii și acumulatori portabili, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare și economia circulară în țara noastră.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?