5
(5)

Potrivit unui studiu recent realizat în Statele Unite, perioadele de lipsă de somn pe timp de noapte sunt un factor care contribuie la creșterea a riscului de sinucidere și omucidere. Pentru autorii acestei lucrări, somnul perturbat poate afecta în mod acut gândirea rațională.

Aceasta nu este primul studia care arată că fenomenul insomniei este îngrijorător. În martie 2024, un studiu a arătat, de exemplu, că doar două nopți fără somn au fost suficiente pentru a te face să te simți mai în vârstă decât vârsta ta. În realitate, principalele temeri se referă la efectele negative asupra sănătății. Noul studiu, publicat în Journal of Clinical Psychiatry, evidențiază riscuri crescute de sinucidere și omucidere. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona (Statele Unite) au analizat datele pe o perioadă de cincisprezece ani. Concluzia lor? Nu mai puțin de 19% dintre sinucideri și 36% dintre omucideri au loc noaptea. Totuși, studiul arată că riscul de sinucidere este înmulțit cu patru și cel de omucidere cu opt între două și trei dimineața. Potrivit autorilor, somnul perturbat poate afecta acut gândirea rațională, ceea ce poate declanșa comportamente impulsive la indivizii vulnerabili. Astfel, cercetătorii au evocat o noțiune anume: „mintea de după miezul nopții”, un teren ideal pentru o degradare a funcțiilor complexe de luare a deciziilor ale creierului și o reducere a capacității de a gândi normal. Cu alte cuvinte, suntem mai înclinați să luăm decizii pripite sau impulsive în această stare, deoarece evaluarea riscurilor și recompenselor este afectată.

Studiul sugerează un risc mai mare de comportament violent în rândul adolescenților și adulților tineri, precum și în rândul persoanelor aflate sub influența alcoolului sau care se confruntă cu conflicte relaționale. În plus, persoanele din grupa de vârstă 15-24 de ani au un risc de sinucidere nocturnă de trei ori mai mare decât media. În ceea ce privește adulții, riscul de sinucidere este mai mare de această dată în jurul orei șase dimineața. Pe de altă parte, riscul de omucidere nu se modifică în funcție de vârstă. Pentru autori, aceste riscuri specifice legate de insomnie au fost până acum subestimate. Astfel, ei recomandă noi cercetări pentru a înțelege mai bine mecanismele creierului la lucru. Acest lucru ar putea oferi o oportunitate de a revizui intervențiile pentru a îmbunătăți somnul în încercarea de a reduce incidentele de violență pe timp de noapte. De asemenea, ar fi posibil să se organizeze campanii de conștientizare care să includă această corelație între insomnie și violența nocturnă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?