4.5
(13)

Un sul de papirus carbonizat, datând din timpul erupției devastatoare a Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr., a dezvăluit informații prețioase despre locul, probabil, unde a fost îngropat faimosul filosof grec Platon. Această descoperire fascinantă este rezultatul muncii unei echipe de cercetători italieni, condusă de Graziano Ranocchia de la Universitatea din Pisa, care a folosit inteligența artificială (AI) pentru a descifra textul.

Platon este unul dintre cei mai influenți filozofi din istoria filosofiei occidentale. Născut la Atena în jurul anului 427 sau 428 î.Hr. î.Hr., a fost studentul lui Socrate și mentorul lui Aristotel. Ideile și scrierile sale au modelat profund gândirea filozofică, politică și etică a Occidentului. Platon este renumit pentru că a fondat Academia din Atena, considerată una dintre primele instituții de învățământ superior din Europa. Acolo Platon și-a predat viziunea despre filozofie care sa concentrat pe idei precum teoria formelor, dreptatea, cunoașterea și natura sufletului. Cea mai faimoasă lucrare a sa, „Republica”, explorează aceste concepte în profunzime printr-un dialog între diferite personaje. Cu toate acestea, în ciuda faimei și influenței sale de durată, anumite aspecte ale vieții lui Platon rămân învăluite în mister, în special înmormântarea lui. Dacă știm că bărbatul a murit la Atena în jurul anului 348 sau 347 î.Hr. î.Hr. și este înmormântat în Academie, locația exactă a mormântului său a rămas încă necunoscută. Această enigma a alimentat în mod natural numeroase speculații și teorii de-a lungul secolelor. Unii credeau că mormântul lui se află în grădină, în timp ce alții credeau că a fost distrus sau mutat la un moment dat în istorie. În cele din urmă, a fost nevoie de apariția inteligenței artificiale pentru a afla răspunsul.

Ca și Pompei, Herculaneum a fost îngropat sub cenușă și fluxuri piroclastice în timpul erupției cataclismice a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. Printre sulurile carbonizate găsite după secole îngropate sub dărâmături a fost un text atribuit lui Filodem de Gadara, un filozof epicurean din secolul I î.Hr. Acest text, intitulat „Istoria Academiei”, oferă detalii despre academia fondată de Platon în secolul al IV-lea î.Hr. î.Hr., precum și informații despre viața și înmormântarea lui Platon însuși. Cu toate acestea, mare parte din acest text a rămas ilizibil. În studii recente, cercetătorii au folosit o varietate de tehnici de ultimă oră, inclusiv imagistica optică în infraroșu și ultravioletă, imagistica termică și tomografia, pentru a examina acest text, care acum face parte din colecția Bibliotecii Naționale din Napoli. Apoi au folosit algoritmi de inteligență artificială pentru a procesa imaginile obținute din aceste tehnici. Inteligența artificială face posibilă analiza în profunzime a acestor imagini, extragerea caracteristicilor textului și reconstruirea cuvintelor și propozițiilor prezente acolo.

Până acum, aproximativ 30% din conținutul scris de Philodemus a fost identificat. Sunt aproximativ 1.000 de cuvinte care dezvăluie detalii interesante despre viața lui Platon.Una dintre cele mai semnificative descoperiri este dezvăluirea locației înmormântării lui Platon. Spre deosebire de cunoștințele anterioare care, în general, și-au situat mormântul în Academia pe care o întemeiase, textul descifrat indică faptul că filosoful a fost îngropat în grădina rezervată lui, lângă Museion.

Textul dezvăluie și detalii despre viața lui Platon, inclusiv un eveniment surprinzător în care se spunea că ar fi fost „vândut ca sclav” între 404 și 399 î.Hr. î.Hr., o perioadă diferită de cea presupusă anterior. În plus, o parte a textului descrie un dialog în care Platon își exprimă disprețul față de abilitățile muzicale ale unui muzician barbar din Tracia.

Această descoperire nu este prima de acest gen în Herculaneum. Într-adevăr, cercetătorii au folosit anterior AI pentru a descifra alte suluri carbonizate găsite în regiune după erupția vulcanică. Această lucrare a oferit noi perspective asupra vieții și culturii antice, oferind o perspectivă fascinantă asupra acestei lumi antice.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 13

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?