Vineri, 6 mai, începând cu ora 14.45, revista Știință & Tehnică i-a luat un interviu video în exclusivitate, live pe Adevărul Web TV, generalului Dumitru Prunariu, cosmonautul român care, în urmă cu 30 de ani, ajungea în spațiul cosmic.
Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu intra în grupul select al oamenilor care au depășit granițele Terrei, devenind cel de-al 103-lea pământean care zbura în spațiul cosmic și singurul român care a reușit această performanță. Cu ocazia celebrării a 30 de ani de la această extraordinară performanță, redacția revistei Știință & Tehnică l-a invitat pe Dumitru Prunariu la o discuție liberă despre povestea zborului, viitorul și prezentul astronauticii românești, posibilitatea existenței altor ființe inteligente în Univers sau amenințarea unui asteroid apocaliptic.
Dumitru Prunariu s-a născut la Brașov, la 27 septembrie 1952. După ce a absolvit Liceul de Matematică și Fizică din Brașov, viitorul cosmonaut a urmat cursurile Facultății de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice din București. În timpul efectuării stagiului militar, în anul 1977, Dumitru Prunariu a aplicat cu succes la programul Intercosmos, program deschis la inițiativa URSS și care se adresa țărilor socialiste. A urmat timp de trei ani un stagiu de pregătire de specialitate în Rusia, alături de un alt candidat român, Dumitru Dediu, fiind confirmat, în 1981, ca prim nominalizat pentru misiunea spațială româno-sovietică ce urma să aibă loc în același an. Zborul celor doi cosmonauţi aflați la bordul navetei Soyuz-40, Dumitru Prunariu și Leonid Popov, a început pe data de 14 mai 1981 și a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, acoperind nu mai puțin de 5.260.000 de kilometri.
La 12 aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la primul zbor spațial cu echipaj uman, Dumitru Punariu a fost decorat cu Medalia de Merit pentru Explorare Spațială de către președintele rus în exerciţiu Dmitri Medvedev.