0
(0)

Felix Baumgartner va depăși viteza sunetului în cădere liberă din stratosferă în cadrul misiunii Red Bull Stratos, care se va lansa din Roswell, New Mexico și va înregistra patru recorduri mondiale. Este vorba despre cel mai înalt zbor uman cu balonul (cu heliu) – 36.576 de metri, saltul în gol de la cea mai mare altitudine, prima persoană care va sparge bariera sunetului în cădere liberă și cea mai îndelungată cădere liberă – 5\’ 30\’\’.

 

Baumgartner este un atlet austriac  în vârstă de 41 de ani practicant de sporturi extreme, care dorește să devină prima persoană din lume care depășește viteza sunetului fără a fi protejată de o aeronavă, în timp ce va colecta în premieră date folositoare progresului explorării spațiale și medicinei.

Actualul record mondial pentru cea mai mare înălțime de la care un om a intrat în cădere liberă a fost stabilit de colonelul Joe Kittinger în urmă cu 52 de ani, acesta atingând altitudinea de 31.333 de metri în timpul proiectului istoric „Excelsior III”, în anul 1960. Kittinger, acum în vârstă de 83 de ani, este implicat și în proiectul Red Bull Stratos, cu rol de consultant și mentor pentru sportivul austriac.

\"(w540)

Ascensiunea către stratosferă a lui Baumgartner va dura aproximativ trei ore, în care temperatura va coborî la -70º C. Austriacul s-a antrenat pentru aceste condiții în cadrul unui test de simulare a altitudinii din comandamentul din Brooks, Texas. Felix a putut să se antreneze pentru pilotarea complexă a capsulei, strategia de evacuare și alte potențiale situații de urgență.

Scopul misiunii, dincolo de doborârea recordurilor menționate, mai vizează și testarea limitelor fizice ale corpului uman sub efectul accelerării către viteza supersonică. Red Bull Stratos testează noi echipamente și dezvoltă proceduri pentru a proba cum se poate supraviețui la altitudini atât de ridicate. Obiectul este acela de a îmbunătăți siguranța pentru profesioniștii care se deplasează în Spațiu, precum și pentru potențialii turiști spațiali.

\"(w540)

Misiunea va avea loc în Roswell, datorită condițiilor favorabile. Această zonă este puțin populată, are una dintre cele mai bune condiții de lansare a balonului, iar vremea permite mai multe ferestre de oportunitate care ar duce la lansarea cu succes.

Data exactă a evenimentului Red Bull Stratos va fi determinată în funcție de finalizarea echipamentului, dar și în raport cu datelor meteorologice.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here