Nava spațială Enterprise este simbolul cel mai cunoscut al fenomenului Star Trek, dar numele acesta, Enterprise, nu l-au purtat doar niște plăsmuiri ale imaginației, ci și vehicule cât se poate de reale.

Enterprise – pe Pământ

Prima navă consemnată de istorie care a purtat numele Enterprise a fost o navă britanică din anul 1705, capturată din Marea Mediterană de la francezi (care o botezaseră L’Enterprise). A fost folosită doar doi ani, fiind scufundată în 12 octombrie 1707 în largul orașului britanic Thornton.

Au mai urmat alte 18 nave cu acest nume, britanice sau americane, până când, în 1936, un portavion american CV-6 de clasă Yorktown a fost botezat Enterprise, una dintre cele mai de succes nave cu acest nume. Activ până în 1958, este aproape sigur că acesta este vasul după care nava originală din Star Trek a fost botezată.

star-trek-stiinta-tehnica-6
USS CVN-65 Enterprise, primul portavion nuclear

În 1961, SUA lansează la apă primul portavion nuclear din istorie, CVAN-65 Enterprise, singura navă din clasa ei care-i poartă și numele. Lungă de 342 metri, putea atinge o viteză maximă de 62 km/h și la bordul ei servea un echipaj format din aproape 6.000 de marinari. A fost retrasă din uz abia în 2012, însă în 2025 Statele Unite intenționează să lanseze la apă un nou portavion cu acest nume: va fi al treilea portavion nuclear din clasa Gerald R. Ford și are deja indicativul CVN-80.

În 1976, NASA caută un nume pentru prima sa navetă spațială OV-101. Din păcate, aceasta urma să fie folosită pentru teste atmosferice și nu urma să zboare în spațiu, iar numele ales de agenția spațială americană este Constitution. Fanii Star Trek organizează o campanie și trimit zeci de mii de scrisori la Casa Albă pentru a determina intervenția președintelui și schimbarea numelui primei navete în Enterprise.

star-trek-stiinta-tehnica-7
Prima navetă spațială OV-101 NASA a fost botezată Enterprise

Gerard Ford este convins și cere oficialilor NASA schimbarea numelui primei navete spațiale din Constitution în Enterprise (poate și din cauză că președintele american și-a desfășurat serviciul militar pe portavionul USS Monterey care patrula de multe ori împreună cu portavionul CV-6 Enterprise). Un amănunt interesant: nava Enterprise din serialul original făcea parte din clasa Constitution...

Legătura dintre NASA și Star Trek se păstrează pe parcursul serialului, naveta spațială fiind prezentă nu doar în biroul căpitanului din „Star Trek: The Motion Picture”, dar și în genericul de început al „Star Trek: Enterprise”. Mai mult, când în 2003 naveta spațială americană Columbia s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, a doua navă din programul NX din „Star Trek: Enterprise” a fost denumită Columbia NX-02 și a fost descrisă în serial drept a doua navă capabilă să atingă warp 5, similară cu Enterprise NX-01.

VSS Enterprise este o navă suborbitală construită de Virgin Galactic care urma să fie prima care ar transporta turiști la limita spațiului cosmic. Din păcate, în timpul unui test din 31 octombrie 2014, VSS Enterprise s-a prăbușit, accident soldat cu o victimă și cu celălalt membru al echipajului grav rănit.

Enterprise – în Star Trek

Au existat până acum 27 de nave reale înregistrate cu numele Enterprise. Dar acum intrăm în universul Star Trek, unde prima navă cu acest nume a fost comandată de Jonathan Archer și a fost lansată în aprilie 2151. Aventurile ei le-ați putut urmări în serialul ce-i poartă numele, „Star Trek: Enterprise”.

Însă legendara navă Enterprise este cea din serialul original, USS Enterprise NCC 1701, aflată sub comanda lui James T. Kirk. Este personajul principal al serialului dintre 1961-1966, dar și a doua filme care i-au urmat. Kirk este nevoit să abandoneze nava în atmosfera planetei Genesis („Star Trek III: The Search for Spock”). A fost activă între 2245-2285 și în afară de Kirk i-a avut căpitani pe Robert April, Cristopher Pike sau Willard Decker.

star-trek-stiinta-tehnica-8

Tot din clasa Constitution a făcut parte și următoarea navă Enterprise, NCC 1701-A, comandată tot de James Kirk până în 2293 („Star Trek VI: The Undiscovered Country”).
Tot în 2293 are loc inaugurarea USS Enterprise NCC 1701-B, clasă Excelsior (căpitanul ei fiind John Harriman), iar Kirk participă ca invitat în prima sa misiune, dar dispare în încercarea de a salva nava de o misterioasă formă de energie numită Nexus. Istoria nu mai consemnează alte detalii cu privire la soarta acestei nave („Star Trek: Generations”).

Despre USS Enterprise NCC 1701-C știm foarte puține lucruri. Este distrusă în timp ce se afla sub comanda căpitanului Rachael Garrett în bătălia de la Narendra III în 2344 („Star Trek: The Next Generation”, episodul „Yesterday’s Enterprise”).

USS Enterprise NCC 1701-D, cea mai modernă navă a Federației devine nava amiral a Federației și este atribuită căpitanului Jean-Luc Picard în 2363. Dotată cu două nacele warp și opt propulsoare de impuls, nava este construită la șantierul naval orbital de la Utopia Planitia, Marte. Are 42 de punți și un echipaj de peste 1.000 de membri, printre care oameni de știință sau familii cu copii. Este distrusă în 2371, când se prăbușește necontrolat pe planeta Veridian III („Star Trek: The Next Generation” și „Star Trek: Generations”).

star-trek-stiinta-tehnica-9

Doi ani mai târziu, în 2373, are loc inaugurarea USS Enterprise NCC 1701-E și aceasta îi revine tot echipajului lui Jean-Luc Picard. Este nava folosită în ultimele trei filme Star Trek cu acest echipaj și pare să fie într-o formă bună și la finalul „Star Trek: Nemesis”, după reparații capitale cauzate de confruntarea cu Shinzon.

Filmul Star Trek din 2009 aduce pe marile ecrane o nouă navă Enterprise, construită se pare pe Pământ și oferită spre comandă lui James T. Kirk, însă aceste aventuri au loc într-un univers paralel cu cel din universul stabilit de filmele și serialele precedente. Desigur, lista este mult mai lungă.

star-trek-stiinta-tehnica-10Avem nave Enterprise din universul în oglindă, prezentat în mai multe episoade, avem versiuni din alte universuri paralele sau dintr-un viitor mai mult sau mai puțin posibil (spre exemplu, în ultimul episod al „Star Trek: The Next Generation” ne este prezentată o navă Enterprise din viitor având trei nacele warp).

În jocul Star Trek Online, parte a continuității extinse, se folosește deja varianta 1701-F (clasă Odyssey). Într-un alt univers prezentat în „Star Trek: Enterprise”, vedem o navă Enterprise 1701-J.