Jaguarii au reprezentat adesea un subiect interesant pentru zoologi. De ce? Pentru că jaguarul este un animal atipic față de celelalte feline. Cu un corp îndesat, cu mușchi extrem de puternici ai capului și cu un stil de vânătoare diferit de al celorlalte feline, este cert că jaguarul a evoluat pentru a rezolva problemele altfel.
Dacă leii sau tigrii, ca un exemplu, se reped la gâtul victimei, secționând arterele importante, jaguarul preferă să zdrobească cutia craniană sau ceafa victimei, adesea într-o fracțiune de secundă. În plus, cercetătorii au observat în anii trecuți apetitul jaguarilor pentru reptile și pentru animalele de talie mare. În fapt, jaguarii sunt singurele feline care ucid reptile, chiar unele de mari dimensiuni, așa cum sunt crocodilii.
Conform acestui nou studiu, jaguarii au evoluat tocmai pentru a ucide animale masive, capabile să risposteze. Astfel, fălcile extrem de puternice, caninii groși și mușchii supradezvoltați sunt adaptări la acest stil de vânătoare. Ca un exemplu, atunci când atacă un animal dintr-o turmă, jaguarul aplică o mușcătură letală victimei (zdrobind cutia craniană sau ceafa) și se retrage rapid în fața posibilului atac al celorlalte animale din turmă. Prada ucisă într-o singură fracțiune de secundă va putea fi ulterior recuperată. Iată de ce, este concluzia studiului, jaguarii fac lucrurile altfel decât alte feline, și de ce stilul lor extrem unul extrem de eficient.