În cadrul unui studiu concentrat asupra a 348 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani diagnosticați cu ADHD, aceia dintre ei care au jucat pe tabletă timp de patru săptămâni jocul companiei americane Akili Interactive Labs menit să aline simptomele dereglării de care sufereau au înregistrat îmbunătățiri semnificative la nivelul controlului atențional și al inhibiției cognitive. Compania Akili plănuiește acum să aplice pentru aprobarea jocului ca tratament anti-ADHD de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor, din SUA.

Jocul acționează prin vizarea căilor neurologice care controlează atenția și impulsivitatea. Cercetătorii au dorit, prin studiul desfășurat, să probeze tocmai dacă acest mecanism al jocului sau implicarea generală a copiilor cu ADHD într-o activitate incitantă și interesantă produce efectele benefice observate. Iar concluzia a fost că algoritmii din joc sunt cei „vinovați”.

Totuși, în ciuda rezultatelor pozitive, întrebări există. Spre exemplu, părinții copiilor i-au perceput subiectiv pe aceștia ca prezentând în mod egal îmbunătățiri indiferent dacă au jucat jocul terapeutic sau pe cel placebo. În plus, jocul video de la Akili nu a fost încă testat în contrast cu medicația sau psihoterapia specifice în cazurile de ADHD pentru a se observa dacă are o eficiență comparabilă cu acestea.

Cercetătorii le-au recomandat copiilor să joace sesiune de câte 30 de minte ale jocului timp de cinci zile pe săptămână, pentru patru săptămâni. Doar 11 participanți au prezentat reacții adverse, în special migrene și senzația de frustrare – efecte mult mai slabe comparativ cu efectele colaterale asociate medicamentelor folosite în tratarea ADHD.

Akili Interactive Labs studiază și dacă o versiunea similară a jocului video poate avea efecte promițătoare în tratarea adulților cu depresie. Rezultatele acestui test clinic sunt așteptate la sfârșitul anului viitor. De asemenea, compania explorează potențialul terapiei și în sensul tratării stadiilor incipiente ale autismului și sclerozei multiple.