0
(0)

Acceleratorul de particule LHC şi-a reluat ieri activitatea, fasciculele de protoni fiind lovite una de cealaltă mai puternic ca niciodată, la patru puncte de observare.

 

Cu această ocazie, s-a stabilit un nou record mondial, energia coliziunii particulelor sub-atomice fiind de 8 mii de miliarde de electronvolţi (8 TeV): „experienţa celor doi ani de utilizare a 3,5 TeV per fascicul ne-a dat încrederea să creştem energia utilizată în acest an, fără a pune maşinăria în pericol” afirmă Steve Myers, director în cadrul CERN.

Savanţii speră cu această ocazie să confirme sau să infirme definitiv existenţa bosonului Higgs, utilizarea acceleratorului la energii mai mari făcând mai probabilă apariţia,  în cazul în care există cu adevărat,  a particulelor Higgs.

LHC va funcţiona până în luna noiembrie, când va fi închis pentru îmbunătăţiri, pentru o perioadă de 20 de luni, după care va putea opera cu o energie de 14 TeV.

Un electronvolt, simbolizat eV, reprezintă lucrul mecanic efectuat de un electron atunci când se deplasează între două puncte între care există o tensiune electrică de un volt şi este echivalent cu 1.60217646 × 10-19 jouli.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here