Reconstrucția a nu mai puțin de 27 de schelete, dintre fosilele vechi de circa 400.000 – 500.000 de ani descoperite la Atapuerca, Spania, schelete aparținând speciei Homo heilderbergensis a schimbat radical concepția cercetătorilor cu privire la acest prezumptiv strămoș al Omului de neanderthal și al speciei umane.
Considerat unul dintre cei mai înalți și solizi hominizi care a existat vreodată, Homo heidelbergensis pare că nu a fost în realitate decât cu puțin mai înalt decât scundul Homo neanderthalensis.
Descoperirea unor oase ale picioarelor care indicau o înălțime neobișnuită pentru un hominid preistoric (circa 2,15 metri înalțime) i-a derutat pe oamenii de știință care le-au analizat. De aici și ipoteza că acest hominid a fost probabil cel mai înalt din genul Homo. Reconstrucția a 27 de schelete dintre miile de rămășițe descoperite în Spania a arătat însă o altă imagine a acestui individ primitiv.
„Este o colecție incredibilă de fosile hominide, iar studiile noastre îl arată acum pe Homo heidelbergensis într-o lumină cu totul nouă. E adevărat că primii au ieșit la lumină indivizii înalți, dar să nu uităm că și printre neanderthalieni au existat indivizi cu o înălțime peste medie. Estimările finale au venit după ce am reușit să completăm cel puțin 25 de indivizi, iar datele indică o înălțime cu puțin peste cea a Omului de neanderthal”, susține Jose Miguel Carretero Diaz, cercetător la Laboratorul pentru Studiul Evoluției Umane din cadrul Universității din Burgos.
Omul de Cro-Magnon rămâne astfel cel mai înalt hominid, cu o medie de circa 1,90 metri înălțime, în timp ce înălțimea medie a celorlalte specii hominide a rămas constantă pentru aproximativ 2 milioane de ani.