0
(0)

Mai mulți oameni de știință din SUA, Canada, Japonia și Germania au descoperit recent o componentă cheie a contextului biologic uman ce face posibil ca un număr foarte mic dintre cei infectați cu HIV să manifeste o abilitate naturală de a contracara atacul mortalului virus cauzator de SIDA.

 

Potrivit experților în boli infecțioase preocupați de realizarea unui vaccin anti-HIV, secretul combaterii virusului nu constă în numărul de leucocite (globule albe), ce reprimă infecțiile, ci în modul de funcționare al acestora.

Aproximativ o singură persoană din 300 are capacitatea de a controla virusul imunodeficienței umane (HIV) fără medicație, folosind o ramură de „celule ucigașe” numite limfocite T citotoxice. Această ramură conține molecule cu rolul de receptori capabile să identifice globulele albe infectate cu HIV, pentru a le ataca.

HIV-ul ucide un tip de leucocite numite CD4, expunându-i pe cei bolnavi de SIDA la instalarea în organism a altor infecții potențial letale. Potrivit cercetătorilor, pentru a lupta împotriva acestui atac, nu sunt suficiente numai globulele albe simple, ci globulele albe dotate cu receptori (celule T) foarte eficienți în recunoașterea infectării leucocitelor.

Încercările de a crea vaccinuri anti-HIV au eșuat până acum deoarece celulele receptoare T generate de specialiști nu făceau parte din categoria celor eficiente. De aceea, următorul pas este acum determinarea elementului care le oferă receptorilor naturali abilitatea necesară recunoașterii HIV-ului. Datorită noii descoperiri, medicii cercetători sunt încrezători că se apropie tot mai mult de realizarea unui leac eficient împotriva virusului imunodeficienței umane.

Sursa

Foto: AFP

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here