5
(1)

O comunitate de maimuțe capucin din Brazilia folosește unelte de piatră de peste 100 de generații, mai precis de pese 700 de ani, se arată într-un studiu publicat în revista de specialitate Current Biology. Studiul nu este primul de acest gen, și subliniază o idee care i-ar fi făcut pe mulți să zâmbească în urmă cu doar câțiva ani, aceea că maimuțele au intrat deja în Epoca de Piatră.

Studiul vine la doar o lună după ce același autor, Michael Halsam, expert în arheologia primatelor la Universitatea Oxford, a publicat un alt articol de specialitate în Journal of Human Evolution, articol prin care se arăta că macacii din Thailanda folosesc unelte de piatră de peste 50-100 de ani.

„Până acum, singurele dovezi în favoarea ideii că maimuțele folosesc unelte de piatră de foarte multă vreme au provenit de la trei situri din Coasta de Fildeș, Africa, prin care se arăta că cimpanzeii de acolo foloseau unelte de piatră de circa 4.300 de ani. Acum, avem dovada certă că și în alte părți ale globului maimuțele se folosesc de astfel de unelte de sute, poate chiar mii de ani”, a declarat Haslam.

În studiul privind maimuțele braziliene, specialiștii au observat cum acestea duceau alunele caju în locuri speciale, acolo unde existau „ciocane” din piatră, precum și „nicovale”, pe care acestea le foloseau pentru a sparge coaja alunelor. După ce le foloseau, maimuțele capucin le lăsau în același loc, pentru a fi folosite de alte semene ale lor. Săpând până la adâncimea de 0,7 metri, arheologii au descoperit nu mai puțin de 69 de astfel de unelte de piatră, care au fost folosite de generațiile trecute de maimuțe capucin. Datarea cu radiocarbon a cărbunelui prezent la același nivel stratigrafic cu pietrele a arătat că vârsta acestora este de cel puțin 700 de ani.

De asemenea, cercetătorii au remarcat că uneltele nu și-au schimbat forma de-a lungul timpului, maimuțele capucin preferând să selecteze același tip de pietre. Din acest punct de vedere, este de părere Michael Haslam, ele sunt conservatoare,comparativ cu oamenii care trăiesc în aceeași zonă.

„Acest comportament poate fi cu mult mai vechi decât ne imaginăm. Poate avea mii, poate chiar zeci de mii de ani. Macacii, spre exemplu, sălășluiesc în Asia de circa 20 de milioane de ani. Practic, acesta este intervalul de timp la care ne raportăm”, a concluzionat Haslam.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?