0
(0)

Filistinii, o populație străveche din Orientul Mijlociu, apar cu precădere în Biblie, acolo unde sunt descriși ca dușmani de moarte ai evreilor. Există și o ipoteză conform căreia, acum 3.200 de ani, filistinii au făcut parte din acea misterioasă alianță, numită „popoarele mării”, care a dus la dispariția în timp record a majorității marilor civilizații mediteraneene. Însă aici se opresc cam toate lucrurile pe care le știam despre acești oameni. O situație pe cale să schimbe cât de curând.

Ipoteze cu privire la originea filistinilor au apărut încă din vechime. S-a spus că aceștia veneau din insula Creta, ori din Cipru, din Grecia continentală sau chiar din Anatolia. Niciuna dintre ipoteze nu a putut fi însă probată cu dovezi concrete. Această enigmă este pe cale să se rezolve cât de curând, anunță arheologii israelieni, după ce aceștia au descoperit primul cimitir filistin din istorie.

În prezent, o echipă internațională de specialiști, americano-israeliană, a colectat mostre de ADN de la cele peste 200 de schelete excavate din anul 2013 și până în prezent, urmând să anunțe cât de curând rezultatele obținute. Acestea datează din perioada secolelor XI-VIII î.Hr. și reprezintă, așa cum menționam mai devreme, primele schelete complete asociate cu populația filistină.

Săpăturile arheologice s-au efectuat în secret în ultimii trei ani, afirmă specialiștii, pentru a nu antrena mișcări de protest din partea evreilor ultra-ortodocși. Aceștia au protestat și în trecut, atunci când a fost vorba despre descoperirea unor oseminte umane, susținând că acestea pot aparține unor israeliți din vechime, iar violarea mormintelor este prohibită conform credinței acestora.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?