0
(0)

Deşi armata americană foloseşte câini la diverse operaţiuni militare de peste 100 de ani, ei fac parte oficial din corpul armatei doar din 1942. Numai în operaţiunile din Irak şi Afganistan au fost folosiţi circa 2.700 de patrupezi, dar rolul câinilor în războaie este consemnat de mult mai demult, ei fiind folosiţi încă din antichitate de egipteni, greci, persani, romani ori sarmaţi.

 

Celebru în istorie este „Canis Molossus”, al lui Epirus, cel mai puternic câine cunoscut de romani, antrenat special pentru luptă. El făcea parte din rasa originară din Albania, Molossian, un strămoş al Mastiff-ului contemporan. Fiorosul Atilla era ajutat în campaniile militare de câini aparţinând acestei rase.

\"(w420)

Utilizarea câinilor ca „armă” în istoria modernă se datorează lui Benjamin Franklin, care a avut ideea folosirii lor împotriva indienilor (nativi americani, n.r.). Drept urmare, Departamentul Apărării din acea vreme a achiziţionat 33 de câini din Cuba pentru a-i folosi împotriva indienilor Seminole.

În timpul războiului american de secesiune, câinii din rasa American Pitbull Terrier erau folosiţi pentru apărare, dar şi pe post de mesageri. Unul dintre aceştia era căţeluşa Sallie, prezentă permanent în linia întâi pentru a înfricoşa inamicul. La bătălia de la Gettysburg, Sallie s-a pierdut de companie, dar a reuşit să îi regăsească poziţiile, alăturându-se din nou camarazilor de arme şi lingând rănile răniţilor. În data de 6 februarie 1865, Sallie a căzut pe câmpul de luptă, lovită de un glonţ în cap.

\"(w540)

Mai târziu, aceeaşi rasă canină era folosită în Primul Război Mondial inclusiv în scop propagandistic şi pentru realizarea afişelor de recrutare. Stubby, care a servit în compania 102 Infanterie în tranşeele din Franţa timp de 18 luni , participând la patru ofensive şi 17 bătălii, a fost singurul câine promovat la gradul de sergent şi cel mai decorat căţel din Primul Război Mondial. După ce şi-a salvat camarazii de la atacurile cu gaze, avertizându-i din timp, sergentul Stubby a supravieţuit războiului şi a murit în braţele stăpânului său, caporalul Conroy, în 1926. Rămăşiţele sale sunt expuse în Muzeul Smithsonian.

\"(w540)

În al Doilea Război Mondial, peste 10.000 de câini au participat ca santinele, cercetaşi, mesageri sau ca detectori de explozibili. Unul dintre patrupezii celebri, veteran al războiului, a fost micuţa Yorkshire Terrier, Smoky, care a servit în Pacificul de Sud alături de Escadrila a 5-a de Recunoaştere a US Air Force. A participat la 12 misiuni de luptă şi avea propria paraşută. A decedat la vârsta de 14 ani, în 1957.

\"(w540)

Datorită loculuide desfăşurare (jungla) , în care urechile ascuţite şi vederea ageră a câinilor puteau salva vieţi, Războiul din Vietnam a însemnat o înmulţire a căţeilor utilizaţi în luptă. Unul dintre aceştia, Nemo, a atacat un grup de gherile ale Vietcong, care se pregăteau de un asalt. Atacul lui Nemo a dat timpul necesar chemării de întăriri, dar i-a adus multiple răni şi şi-a pierdut un ochi în bătălie. Ca atare, a devenit primul câine pensionar militar în data de 23 iunie 1967.

\"(w540)

Atacurile din septembrie 2001 au determinat forţele armate americane să antreneze mai mulţi câini specializaţi în detecţia de explozibili, în special din rasele Malinois Belgian şi Ciobănesc German. Numit de presa de peste ocean „cel mai curajos câine”, Cairo, un Malinois Belgian, a fost alături de comando-ul american care l-a ucis pe Osama bin Laden în Pakistan.

\"(w540)

Aceste două rase canine, alături de Labrador Retriever, sunt cele mai utilizate în întreaga lume, inclusiv în România, pentru misiuni de salvare sau de detectare a drogurilor ori a explozibililor. De altfel, în tara noastră este faimos Ciobanesc-ul German Ringo, căruia reputatul criminalist Traian Tandin i-a dedicat cartea \”Adio, Ringo!\”,  povestea duioasă a vieții unui câine polițist, care a devenit celebru în Poliția Română și care i-a slujit cu credință pe oamenii legii până la sacrificiul suprem.

\"(w420)

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here