0
(0)

Un grup de politicieni olandezi au avansat ideea unui proiect de lege care riscă să provoace mari controverse în rândul populației: interzicerea vânzării de mașini diesel și benzină în Olanda începând din 2025. Nu e o glumă întârziată de 1 aprilie, ci o propunere foarte serioasă, avansată de PvdA (Partij van de Arbeid – „Partidul Muncitoresc” din Olanda) și, atenție, aprobată cu majoritate de voturi în Camera Inferioară a Parlamentului olandez (Tweede Kamer).

Dacă această propunere va deveni lege, ar însemna că, peste doar 10 ani, în „Țara Lalelelor” nu s-ar mai putea comercializa decât mașini electrice sau cu orice altă tehnologie de propulsie total nepoluantă, care să nu presupună utilizarea carburanților din petrol sau gaze naturale. Deci nici măcar mașini hibride sau hibride plug-in (care presupun combinarea unui motor termic și a unuia electric).

interzis-masini-diesel-si-benzina-1
Conform propunerii PvdA, din 2025 în Olanda ar fi permisă doar vânzarea mașinilor cu zero emisii în funcționare.

Evident, reacțiile vehemente nu au întârziat să apară, principalul opozant fiind VDD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – „Partidul Poporului pentru Libertate și Democrație”). Henk Kamp, ministru al afacerilor economice și membru al acestui partid, a spus despre propunerea de a interzice vânzarea de mașini diesel și benzină că este „prea ambițioasă și deloc realistă” – în condițiile în care estimările oficiale arată că în 2025 doar 15% din mașinile noi ar putea fi nepoluante.

Chiar și membri ai PvdA au reacționat împotriva acestei propuneri, unii dintre ei declarând că nici măcar nu au fost anunțați de conducerea partidului de această inițiativă. Marea majoritate a politicienilor olandezi sunt de părere că o astfel de propunere nu are șanse să fie adoptată în viitorul imediat, o parte dintre ei chiar temându-se de reacția violentă a votanților. De altfel, un parlamentar caracterizează inițiativă ca „o dorință ambițioasă a unei găini fără cap”.

În cadrul aceleiași propuneri se mai dorește și implicarea mai activă a guvernului pentru sprijinirea dezvoltării tehnologiei mașinilor autonome (în principal a infrastructurii necesare), deoarece în marile orașe ale Olandei ambuteiajele au devenit o adevărată problemă, cu efecte directe în privința sănătății și productivității populației. Pe această temă, niciun politician nu a avut comentarii negative.

În concluzie, putem considera această propunere ca fiind nefondată și complet nerealistă? Nu neapărat. Cu siguranță, le va da de gândit nu doar politicienilor și factorilor de decizie, dar mai ales cetățenilor, care sunt astfel forțați să analizeze mai bine consecințele votului lor. Cum poluarea din transporturi devine, pe zi ce trece, o problemă din ce în ce mai gravă, s-ar putea ca propunerea de față să fie un imbold pentru societate de a găsi mai rapid soluții alternative: de la taxarea mai drastică a mașinilor poluante până la investiții mai masive în mobilitatea nepoluantă.

Suntem curioși care e părerea voastră: care credeți că ar fi reacția în România dacă un partid ar veni cu o astfel de propunere, de interzicere a vânzării de mașini diesel și benzină?

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?