0
(0)

Este din ce în ce mai clar că propulsia electrică e soluția obligatorie pentru scăderea și chiar eliminarea poluării din transporturi. Să vedem ce noutăți a adus Salonul Auto Paris 2016 în acest sens.

Opel Ampera-e

Mașina care la americani se numește Chevrolet Bolt (care înseamnă „fulger” în engleză) va putea fi cumpărată de publicul european purtând sigla Opel și un nume care amintește de precedentul model eco, Ampera. Atâta doar că acum vorbim de Ampera-e, unde micul „e” semnifică faptul că vorbim de propulsie 100% electrică.

opel-ampera-e-paris-2016-stiinta-tehnica-1
Opel Ampera-e promite o autonomie maximă teoretică de 500 km

De ce este Ampera-e o premieră atât de importantă, chiar dacă nu e decât un Bolt cu altă siglă? Pentru că soluționează destul de ok marea problemă a autonomiei reduse, pe care publicul o ridică întotdeauna în cazul mașinilor electrice. După ce Bolt a fost omologat în SUA cu o autonomie maximă teoretică de 238 de mile (circa 380 km) conform ciclurilor EPA, iată că Ampera-e anunță o valoare de 500 km, conform ciclurilor NEDC.

Logica ne spune că vor exista diferențe între teorie și practică, dar, dacă Ampera-e va permite parcurgerea în regim normal a măcar 400 km cu „un plin” de curent electric, putem deja vorbi de o mare evoluție a mașinilor electrice. Iar asta în condițiile în care stilul de monovolum promite mult spațiu și mult confort, în timp ce nivelul de echipare se anunță foarte bogat raportat la preț (estimat la mai puțin de 35.000 euro).

Renault Zoe ZE 40

Cea mai vândută mașină electrică din Europa a venit la salonul parizian cu o surpriză: o nouă baterie de 41 kWh, cu o capacitate aproape dublă față de a bateriei actuale, dar cu aceleași dimensiuni și aceeași masă. Și, foarte important, cu o autonomie mult mai bună, care se cifrează la 400 km, conform ciclului de măsurare european NEDC.

renault-zoe-ze-40-paris-2016-stiinta-tehnica-2
Renaul Zoe ZE 40 a ajuns la o autonomie maximă teoretică de 400 km

E adevărat, chiar și oficialii francezi recunosc că vorbim de o valoare maximă teoretică, dar susțin că, în condiții reale, Zoe ZE 40 poate parcurge cel puțin 300 km cu bateria încărcată. Nu doar atât, Renault le mai pune la dispoziție utilizatorilor două noi aplicații: Z.E. Trip și Z.E. Pass asigură atât organizarea eficientă a călătoriilor ținând seama de cele peste 80.000 de stații de încărcare din Europa, cât și plata facilă, indiferent de firmele care dețin aceste stații.

Demn de menționat este faptul că, în mai puțin de 5 ani de existență pe piață, autonomia lui Zoe aproape s-a dublat. Ceea ce demonstrează că evoluțiile tehnologice în domeniul mașinilor electrice sunt exponențiale, deci sunt toate premisele ca acest domeniu să devină realmente popular până în 2020.

smart ForTwo / ForFour Electric

smart-electric-paris-2016-stiinta-tehnica-3
smart ForTwo și ForFour cu propulsie electrică oferă autonomii de 160, respectiv 155 km

Cu ocazia Salonului Auto Paris 2016, perechea de modele smart ForTwo și ForFour a primit dreptul la un sistem de propulsie 100% electrică. Salonul parizian nu a fost ales la întâmplare, deoarece noul motor electric e preluat de la… Renault Zoe.

Bateria litiu-ion, în schimb, este aceeași ca la precedentul smart ForTwo Electric Drive, așa încât autonomia „piticului” cu două locuri se cifrează la maximum 160 km, iar cea a versiunii cu patru locuri la 155 km. Cum mașinile smart sunt gândite în primul rând pentru utilizare urbană, în trafic urban este de așteptat o autonomie realistă de circa 100-120 km, suficientă pentru nevoile zilnice ale utilizatorului unei astfel de mașini.

BMW i3 94 Ah

bmw-i3-94-ah-paris-2016-stiinta-tehnica-4
Noua versiune BMW i3 94 Ah promite o autonomie maximă teoretică de 300 km

La fel ca Renault, și BMW a prezentat la Paris 2016 o versiune i3 cu o baterie îmbunătățită, de 94 Ah.

Față de versiunea actuală (testată și de S&T), a cărei baterie de 60 Ah asigură o autonomie maximă teoretică de 190 km, noua versiune i3 94 ah promite 300 km conform normelor de omologare NEDC. Deci o îmbunătățire cu 50% a autonomiei, după doar 2 ani de existență a modelului pe piață.

Porsche Panamera 4 E-Hybrid

Cea de-a doua generație a limuzinei sportive Porsche Panamera a fost inaugurată oficial pe tărâm franțuzesc, dar nu numai cu motorizări convenționale, ci și în versiunea hibridă plug-in 4 E-Hybrid. Care presupune asocierea dintre un motor V6 pe benzină și unul electric, puterea maximă conjugată fiind de 462 CP, iar cuplul maxim de 700 Nm.

porsche-panamera-4-e-hybrid-paris-2016-stiinta-tehnica-5
Versiunea plug-in hibrid Porsche Panamera 4 E-Hybrid poate parcurge maximum 50 km în regim 100% electric, în rest funcționând în stil hibrid

Bateria asigură o autonomie maximă teoretică de 50 km, deci pentru escapadele din mediul urban proprietarul acestui Panamera plug-in hibrid se poate aștepta la o autonomie realistă de circa 35-40 km. Interesant, puterea este transmisă tuturor celor patru roți, pe piață nefiind prea multe mașini hibride plug-in 4×4.

Consumul omologat în primii 100 km (când și bateria este încărcată) se cifrează la 2,5 litri/100 km. Pare senzațional raportat la capacitatea mașinii de a atinge 100 km/h în mai puțin de 5 secunde sau de a ajunge la aproape 280 km/h. În regim hibrid, acest consum crește, rămânând, totuși, foarte competitiv față de celelalte versiuni de motorizare.

Practic, la Paris nu am asistat la o abundență de modele eco de serie, ceea ce demonstrează că electromobilitatea este departe de a fi prioritizată de marii constructori auto. E adevărat, la Paris 2016 au mai aterizat, de peste ocean, și Tesla Model S în versiune facelift, precum și varianta plug-in hibrid a noii Toyota Prius. Dar tot nu e suficient pentru a afirma că Salonul Auto Paris 2016 a fost un salon eco…

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?