5
(3)

Fosilele descoperite pe malul lacului Kariba, din Zimbabwe, reprezintă o specie de dinozaur complet nouă. Această specie remarcabilă, numită Musankwa sanyatiensis, reprezintă a patra specie de dinozaur descoperită în Zimbabwe. Cercetarea care detaliază această descoperire semnificativă a fost publicată în Acta Paleontologica Polonica.

Studiul a fost realizat de o echipă internațională de oameni de știință de la Universitatea Witwatersrand (Wits) din Africa de Sud, Muzeul de Istorie Naturală din Zimbabwe, Universitatea Stony Brook din New York și a fost condus de profesorul Paul Barrett, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Descoperirea lui Musankwa sanyatiensis este deosebit de importantă, deoarece este primul dinozaur care a fost descoperit în bazinul Mid-Zambezi din nordul Zimbabwe în peste 50 de ani. În plus, este doar al patrulea dinozaur care a fost descoperit în Zimbabwe, după „Syntarsus” rhodesiensis în 1969, Vulcanodon karibaensis în 1972 și, cel mai recent, Mbiresaurus raathi în 2022.

Rocile în care au fost identificate fosielele acestei noi specii datează din perioada Triasicului târziu, acum aproximativ 210 milioane de ani. Musankwa sanyatiensis este reprezentat de rămășițele unui singur picior din spate, inclusiv oasele coapsei, ale tibiei și ale gleznei. „În ciuda materialului fosil limitat, aceste oase posedă caracteristici unice, care le deosebesc de cele ale altor dinozauri care trăiesc în același timp”, a explicat dr. Kimberley „Kimi” Chapelle, profesor asistent la Universitatea Stony Brook și asociat onorific la Studiile Evolutive, Institutul de la Wits și coautor al studiului.

Descoperirea a fost numită Musankwa sanyatiensis după casa barcă „Musankwa. Această navă a servit drept casă și laborator mobil al echipei de cercetare în timpul a două expediții pe teren la Lacul Kariba în 2017 și 2018. Analiza evolutivă dezvăluie că Musankwa sanyatiensis a fost un membru al Sauropodomorpha, un grup de dinozauri bipezi, cu gât lung, care au fost larg răspândiți în timpul Triasicului târziu. Interesant este că acest dinozaur pare să fie strâns legat de contemporanii din Africa de Sud și Argentina. Cântărind aproximativ 390 kg, Musankwa sanyatiensis, care mănâncă plante, a fost unul dintre cei mai mari dinozauri ai erei sale.

Africa are o istorie lungă de descoperire a dinozaurilor, primul dinozaur din emisfera sudică găsit în Africa de Sud la doar trei ani după ce termenul „dinozaur” a fost inventat de Sir Richard Owen în 1842. Cu toate acestea, cele mai cunoscute fosile de dinozaur au fost găsite doar în 10 țări, în special în emisfera nordică, ceea ce duce la o reprezentare rară a diversității dinozaurilor africane în înregistrarea fosilelor globale. ”Motivul principal pentru subreprezentarea fosilelor de dinozauri africani este „subeșantionarea””, explică Barrett. „Pur și simplu, au fost mai puțini oameni care au căutat și au descoperit dinozauri în comparație cu alte regiuni ale lumii.”

În ciuda puținelor descoperiri din Africa, multe dintre aceste fosile sunt semnificative din punct de vedere istoric și științific. Acestea includ unii dintre cei mai vechi dinozauri, cum ar fi Nyasasaurus parringtoni din Tanzania și Mbiresaurus raathi din Zimbabwe, precum și faune bogate de dinozauri din Africa de Sud, Tanzania, Niger și Maroc.

Sedimentele din Zimbabwe din Triasic târziu și Jurasic timpuriu sunt cruciale pentru înțelegerea extincției Triasicului târziu, un eveniment catastrofal care a remodelat dramatic biodiversitatea Pământului în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani. Aceste straturi diferite oferă perspective asupra modului în care diferitele sedimente purtătoare de fosile din întreaga lume corespund în vârstă și ajută la întregirea imaginii globale a vieții preistorice.

Această nouă specie de dinozaur evidențiază, de asemenea, potențialul neexploatat al regiunii pentru descoperiri paleontologice ulterioare. Barrett detaliază: „În ultimii șase ani, multe situri noi de fosile au fost înregistrate în Zimbabwe, producând o gamă diversă de animale preistorice, inclusiv primii fitosauri africani continentali sub-sahariani (reptile antice asemănătoare crocodililor), amfibieni metopozaurizi (blindați giganți). amfibieni), pești pulmonar și alte rămășițe de reptile”. Pe măsură ce mai multe situri de fosile sunt explorate și excavate, există speranțe pentru descoperirea unor descoperiri semnificative care vor face lumină asupra evoluției timpurii a dinozaurilor și a ecosistemelor pe care le-au locuit. „În funcție de locul în care se află în arborele genealogic al dinozaurilor, Musanwka sanyantiensis este primul dinozaur de acest gen din Zimbabwe”, explică dr. Kimi Chapelle. „De aceea, el evidențiază potențialul regiunii pentru descoperiri paleontologice ulterioare.”

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?