3.4
(7)
O ilustrație de artist a Tyrannosaurus mcraeensis

Noua specie, Tyrannosaurus Mcraensis, avea aproximativ aceeași dimensiune ca și T-Rex, dacă nu chiar mai mare. (Credit imagine: Sergei Krasinski)

Paleontologii au descoperit o specie de tiranozaur nemaivăzut până acum în America de Nord, care „s-a prefăcut a fi un Tyrannosaurus rex zeci de ani”, au declarat ei indignați. Specia nou identificată este cea mai apropiată rudă cunoscută a lui T-Rex și ar fi putut fi chiar mai mare decât regele dinozaur, arată un nou studiu.

Noua specie înrudită descoperită, Tyrannosaurus mcraensis, a fost identificat dintr-un craniu fosilizat parțial pe care paleontologii l-au dezgropat în 1983 în timp ce explorau Formația Hall Lake din New Mexico. Craniul calcificat a fost inițial clasificat ca aparținând unui T-Rex și a fost expusă de atunci la Muzeul de Istorie Naturală și Știință din New Mexico. Dar în 2013, o echipă de paleontologi a decis să reevalueze craniul după ce a observat anomalii subtile, dar suspecte, în forma sa.

Într-un nou studiu publicat joi, 11 ianuarie 2024, în Scientific Reports, echipa a dezvăluit că craniul datează de acum 72 de milioane de ani, din timpul perioadei Cretacice (care s-a întins de acum 145 milioane până cu 66 milioane de ani în urmă). Asta face ca T-mcraensis să fie cu 4 milioane de ani mai bătrân decât T-Rex.

Diferența mare de vârstă a fost principalul motiv pentru care au descoperit noua specie. Dar au existat și diferențe morfologice majore care îl deosebesc pe T-mcraensis de faimosul său văr.

„Cea mai izbitoare diferență este forma maxilarului inferior, care este mai zvelt și mai curbat [decât la T-Rex]”, a declarat coautorul studiului, Nick Longrich, un paleontolog de la Universitatea din Bath din Marea Britanie, pentru Live Science. „Îi lipsesc, de asemenea, protuberanțele găsite deasupra ochilor lui T-Rex.”

T-mcraensis are mai puțini dinți decât majoritatea celorlalți tiranosauri, care este unul dintre principalele motive pentru care cercetătorii cred că T-Rex este ruda lui cea mai apropiată — pentru că Regele Dinozaur are, de asemenea, mai puțini dinți, a spus Longrich.

Interpretarea unui artist arată un T. rex care răcnește în fața unui cer galben.
Specia nou identificată este cea mai apropiată rudă cunoscută a lui T-Rex, susțin cercetătorii. (Credit imagine: Shutterstock)

Mărimea craniului sugerează acest lucru. T-mcraensis avea aproximativ aceeași dimensiune ca un adult obișnuit T-Rex, care avea aproximativ 12 metri lungime – cam cât un autobuz cu etaj londonez. Dar alți indivizi din aceeași specie ar fi putut fi și mai mari!

T-mcraensis ar fi putut fi chiar mai mare decât T-Rex”, a spus Longrich. „Deoarece avem un singur individ, este puțin probabil să fi găsit cei mai mari indivizi ai speciei.”

„T-mcraensis a fost probabil prădătorul de vârf al timpului său, la fel ca T-Rex 4 milioane de ani mai târziu”, a mai spus Longrich. Și dacă cei ar fi existat în același timp, ar fi fost „probabil destul de egali într-o luptă”, a adăugat el.

T-Rex și majoritatea celorlalți tiranosauri au trăit exclusiv pe o masă de pământ antică cunoscută sub numele de Laramidia, care era alcătuită din ceea ce este acum coasta de vest a Americii de Nord, de la Alaska până la Mexic.

O hartă a Americii de Nord antice care arată unde a fost găsită noua specie
T-mcraensis ar fi cutreierat Laramidia, care acoperea coasta de vest a ceea ce este acum America de Nord. (Credit imagine: Dalman et al.)
Până acum, cele mai apropiate rude ale lui T-Rex cunoscute au fost o pereche de tiranosauri pe nume Tarbosaurus bataar și Zhuchengtyrannus magnus, care se găsesc în China și Mongolia modernă. Ambele specii datează dinaintea lui T-Rex, ceea ce sugerează că tiranozaurii ar fi putut să fi apărut pentru prima dată în ceea ce este acum Asia, deși acest lucru nu a fost niciodată confirmat.

Noile descoperiri sugerează că Laramidia este o origine mai probabilă a descendenței tiranozaurilor, ceea ce ar implica că acești dinozauri s-au răspândit mai târziu în Asia. Cu toate acestea, există încă incertitudine în legătură cu acest lucru.

Laramidia a găzduit o mare varietate de specii de dinozauri, inclusiv câteva alte descoperiri recente, cum ar fi Sierraceratops turneri — un erbivor cu coarne asemănător cu Triceratops care a fost descris în 2022 și a fost, de asemenea, identificat greșit anterior ca o specie diferită de dinozaur.

Noile descoperiri sunt o dovadă suplimentară că New Mexico este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a căuta noi specii de dinozauri, a declarat coautorul studiului, Spencer Lucas, curatorul de geologie și paleontologie la Muzeul din New Mexico,  într-o declarație trimisă Live Science. „Mulți dinozauri noi mai sunt de descoperit, atât prin munți, cât și prin sertarele muzeului”, a adăugat el.

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 3.4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Daniela Mironov Bănuță

Jurnalist și specialist în comunicare cu experiență, Daniela face parte din echipa Atlantykron de 30 de ani. Predă cursuri de branding personal, comunicare personală și corporate, comunicare digitală.

Daniela este membru al echipei Știință & Tehnică, responsabilă de partea umanistă a Atelierelor S&T.

În viața de dincolo de insulă, face marketing pentru o companie de software și creează scenarii pentru proiecte de eLearning finanțate de Comisia Europeană. Este unul dintre voluntarii care a creat Enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini”.

Are doi copii, voluntari în programul Ateliere S&T, și trei pisici care nu fac nimic toată ziua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating