3.6
(5)
O ilustrație de artist a Tyrannosaurus mcraeensis

Noua specie, Tyrannosaurus Mcraensis, avea aproximativ aceeași dimensiune ca și T-Rex, dacă nu chiar mai mare. (Credit imagine: Sergei Krasinski)

Paleontologii au descoperit o specie de tiranozaur nemaivăzut până acum în America de Nord, care „s-a prefăcut a fi un Tyrannosaurus rex zeci de ani”, au declarat ei indignați. Specia nou identificată este cea mai apropiată rudă cunoscută a lui T-Rex și ar fi putut fi chiar mai mare decât regele dinozaur, arată un nou studiu.

Noua specie înrudită descoperită, Tyrannosaurus mcraensis, a fost identificat dintr-un craniu fosilizat parțial pe care paleontologii l-au dezgropat în 1983 în timp ce explorau Formația Hall Lake din New Mexico. Craniul calcificat a fost inițial clasificat ca aparținând unui T-Rex și a fost expusă de atunci la Muzeul de Istorie Naturală și Știință din New Mexico. Dar în 2013, o echipă de paleontologi a decis să reevalueze craniul după ce a observat anomalii subtile, dar suspecte, în forma sa.

Într-un nou studiu publicat joi, 11 ianuarie 2024, în Scientific Reports, echipa a dezvăluit că craniul datează de acum 72 de milioane de ani, din timpul perioadei Cretacice (care s-a întins de acum 145 milioane până cu 66 milioane de ani în urmă). Asta face ca T-mcraensis să fie cu 4 milioane de ani mai bătrân decât T-Rex.

Diferența mare de vârstă a fost principalul motiv pentru care au descoperit noua specie. Dar au existat și diferențe morfologice majore care îl deosebesc pe T-mcraensis de faimosul său văr.

„Cea mai izbitoare diferență este forma maxilarului inferior, care este mai zvelt și mai curbat [decât la T-Rex]”, a declarat coautorul studiului, Nick Longrich, un paleontolog de la Universitatea din Bath din Marea Britanie, pentru Live Science. „Îi lipsesc, de asemenea, protuberanțele găsite deasupra ochilor lui T-Rex.”

T-mcraensis are mai puțini dinți decât majoritatea celorlalți tiranosauri, care este unul dintre principalele motive pentru care cercetătorii cred că T-Rex este ruda lui cea mai apropiată — pentru că Regele Dinozaur are, de asemenea, mai puțini dinți, a spus Longrich.

Interpretarea unui artist arată un T. rex care răcnește în fața unui cer galben.
Specia nou identificată este cea mai apropiată rudă cunoscută a lui T-Rex, susțin cercetătorii. (Credit imagine: Shutterstock)

Mărimea craniului sugerează acest lucru. T-mcraensis avea aproximativ aceeași dimensiune ca un adult obișnuit T-Rex, care avea aproximativ 12 metri lungime – cam cât un autobuz cu etaj londonez. Dar alți indivizi din aceeași specie ar fi putut fi și mai mari!

T-mcraensis ar fi putut fi chiar mai mare decât T-Rex”, a spus Longrich. „Deoarece avem un singur individ, este puțin probabil să fi găsit cei mai mari indivizi ai speciei.”

„T-mcraensis a fost probabil prădătorul de vârf al timpului său, la fel ca T-Rex 4 milioane de ani mai târziu”, a mai spus Longrich. Și dacă cei ar fi existat în același timp, ar fi fost „probabil destul de egali într-o luptă”, a adăugat el.

T-Rex și majoritatea celorlalți tiranosauri au trăit exclusiv pe o masă de pământ antică cunoscută sub numele de Laramidia, care era alcătuită din ceea ce este acum coasta de vest a Americii de Nord, de la Alaska până la Mexic.

O hartă a Americii de Nord antice care arată unde a fost găsită noua specie
T-mcraensis ar fi cutreierat Laramidia, care acoperea coasta de vest a ceea ce este acum America de Nord. (Credit imagine: Dalman et al.)
Până acum, cele mai apropiate rude ale lui T-Rex cunoscute au fost o pereche de tiranosauri pe nume Tarbosaurus bataar și Zhuchengtyrannus magnus, care se găsesc în China și Mongolia modernă. Ambele specii datează dinaintea lui T-Rex, ceea ce sugerează că tiranozaurii ar fi putut să fi apărut pentru prima dată în ceea ce este acum Asia, deși acest lucru nu a fost niciodată confirmat.

Noile descoperiri sugerează că Laramidia este o origine mai probabilă a descendenței tiranozaurilor, ceea ce ar implica că acești dinozauri s-au răspândit mai târziu în Asia. Cu toate acestea, există încă incertitudine în legătură cu acest lucru.

Laramidia a găzduit o mare varietate de specii de dinozauri, inclusiv câteva alte descoperiri recente, cum ar fi Sierraceratops turneri — un erbivor cu coarne asemănător cu Triceratops care a fost descris în 2022 și a fost, de asemenea, identificat greșit anterior ca o specie diferită de dinozaur.

Noile descoperiri sunt o dovadă suplimentară că New Mexico este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a căuta noi specii de dinozauri, a declarat coautorul studiului, Spencer Lucas, curatorul de geologie și paleontologie la Muzeul din New Mexico,  într-o declarație trimisă Live Science. „Mulți dinozauri noi mai sunt de descoperit, atât prin munți, cât și prin sertarele muzeului”, a adăugat el.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 3.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here